Acțiunile europene au scăzut miercuri aproape de minimul ultimelor patru luni pe fondul epidemiei de coronavirus

Acțiunile europene au scăzut miercuri aproape de minimul ultimelor patru luni pe fondul epidemiei de coronavirus
scris 27 feb 2020

Acțiunile europene au scăzut miercuri aproape de cel mai redus nivel din ultimele patru luni, pe fondul epidemiei de coronavirus care a amplificat temerile referitoare la impactul acesteia asupra creșterii economice globale, companii mari avertizând în privința profiturilor, transmite Reuters.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut miercuri cu 2,6%, marcând prima serie de scăderi pe parcursul a cinci zile consemnată după luna iulie, scrie News.ro.

Cele mai afectate au fost acțiunile companiilor din sectorul călătoriilor, serviciilor financiare, chimie și tehnologie, care au scăzut cu 3% - 4%.

ULTIMA ORĂ Florin Cîțu, astăzi ministru al Finanțelor, este propus pentru postul de prim-ministru CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Florin Cîțu, astăzi ministru al Finanțelor, este propus pentru postul de prim-ministru

Pierderile au avut loc după evoluțiile negative ale burselor din Asia și Statele Unite, autoritățile americane avertizându-i pe americani să se pregătească pentru o posibilă răspândiee a virusului în comunități. Virusul a ajuns deja în Spania și zeci de alte țări, din Coreea de Sud până în Italia.

Indicele STOXX 600 este tranzacționat cu 9,4% sub nmaximele record atinse săptămâna trecută. În ultimele patru ședințe acțiunile la nivel global au pierdut circa 3.000 de miliarde de dolari din capitalizare.

Acțiunile producătorului britanic de băuturi spirtoase Diageo au scăzut cu 3% după ce a estimat un impact de până la 200 de milioane de lire sterline (260 milioane dolari) al epidemiei asupra profitului din 2020.

Titlurile companiilor concurente Remy Cointreau și Pernod Ricard au coborât cu 4,2%, respectiv cu 2,2%.

Acțiunile grupului alimentar Danone au urcat cu 1,4%, chiar dacă acesta a redus estimările referitoare la vânzări și marja de profit, din cauza incertitudinilor economice și a epidemiei de coronavirus.

Titlurile grupului minier Rio Tinto au scăzut cu 1,8%, compania semnalând că epidemia poate crea condiții dificile în următoarele șase luni.

Potrivit celor mai recente date ale firmei Refinitiv, companiile europene vor raporta un declin de, 1,2% al profiturilor în trimestrul patru, o scpdere mai acentuată decât era anticiat inițial, ceea ce le-ar  putea bloca într-o scădere a profitulurilor pe tot parcursul unui an.

Indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 0,35%, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,12%, iar indicele italian FTSE MIB a urcat cu 1,44%.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
actiuni
europa