Acțiunile europene au scăzut miercuri aproape de minimul ultimelor patru luni pe fondul epidemiei de coronavirus

Acțiunile europene au scăzut miercuri aproape de minimul ultimelor patru luni pe fondul epidemiei de coronavirus
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 feb 2020

Acțiunile europene au scăzut miercuri aproape de cel mai redus nivel din ultimele patru luni, pe fondul epidemiei de coronavirus care a amplificat temerile referitoare la impactul acesteia asupra creșterii economice globale, companii mari avertizând în privința profiturilor, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut miercuri cu 2,6%, marcând prima serie de scăderi pe parcursul a cinci zile consemnată după luna iulie, scrie News.ro.

Cele mai afectate au fost acțiunile companiilor din sectorul călătoriilor, serviciilor financiare, chimie și tehnologie, care au scăzut cu 3% - 4%.

ULTIMA ORĂ Florin Cîțu, astăzi ministru al Finanțelor, este propus pentru postul de prim-ministru CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Florin Cîțu, astăzi ministru al Finanțelor, este propus pentru postul de prim-ministru

Pierderile au avut loc după evoluțiile negative ale burselor din Asia și Statele Unite, autoritățile americane avertizându-i pe americani să se pregătească pentru o posibilă răspândiee a virusului în comunități. Virusul a ajuns deja în Spania și zeci de alte țări, din Coreea de Sud până în Italia.

Indicele STOXX 600 este tranzacționat cu 9,4% sub nmaximele record atinse săptămâna trecută. În ultimele patru ședințe acțiunile la nivel global au pierdut circa 3.000 de miliarde de dolari din capitalizare.

Acțiunile producătorului britanic de băuturi spirtoase Diageo au scăzut cu 3% după ce a estimat un impact de până la 200 de milioane de lire sterline (260 milioane dolari) al epidemiei asupra profitului din 2020.

Titlurile companiilor concurente Remy Cointreau și Pernod Ricard au coborât cu 4,2%, respectiv cu 2,2%.

Acțiunile grupului alimentar Danone au urcat cu 1,4%, chiar dacă acesta a redus estimările referitoare la vânzări și marja de profit, din cauza incertitudinilor economice și a epidemiei de coronavirus.

Titlurile grupului minier Rio Tinto au scăzut cu 1,8%, compania semnalând că epidemia poate crea condiții dificile în următoarele șase luni.

Potrivit celor mai recente date ale firmei Refinitiv, companiile europene vor raporta un declin de, 1,2% al profiturilor în trimestrul patru, o scpdere mai acentuată decât era anticiat inițial, ceea ce le-ar  putea bloca într-o scădere a profitulurilor pe tot parcursul unui an.

Indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 0,35%, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,12%, iar indicele italian FTSE MIB a urcat cu 1,44%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
europa