Acțiunile, petrolul și lira au revenit pe creștere, după două ședințe de scăderi semnificative

Acțiunile, petrolul și lira au revenit pe creștere, după două ședințe de scăderi semnificative
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 28 iun 2016

Acțiunile europene și cotațiile petrolului au revenit marți pe creștere, după două sesiuni de deprecieri semnificative, alimentate de incertitudinile generate de ieșirea Marii Britanii din UE, însă aparenta stabilizare a piețelor este marcată de îngrijorările investitorilor referitoare la efectele pe termen lung ale Brexit-ului asupra economiei mondiale. Lira sterlină, care luni a atins un nou minim al ultimilor 31 de ani, s-a întors în teritoriu pozitiv, însă cu un avans de sub 1%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 11:50, indicele pan-european Stoxx Europe 600 consemna o apreciere de 2,6%, după ce ieri a scăzut cu 4,1%, până la cel mai redus nivel începând cu jumătatea lunii februarie, potrivit MarketWatch.

Bursa londoneză era în creștere cu 2,2%, cu doar două companii care înregistrau scăderi. Acțiunile Randgold Resources și Fresnillo se depreciau cu 1,8%, respectiv 2,3%, după ce în ultimele ședințe s-au apreciat puternic, în condițiile în care investitorii au cumpărat masiv aur, activ de refugiu în perioade volatile.

Lira sterlină se tranzacționa la 1,3303 unități în raport cu dolarul american, în urcare cu 0,6% față de referință, după ce anterior a crescut cu peste 1%. Luni noapte, moneda britanică a coborât pe bursa de la New York la 1,3121 unități,  un nou minim începând cu anul 1985.

Retrogradarea calificativelor suverane acordate Marii Britanii de agențiile Standard & Poor's (S&P) și Fitch Ratings nu pare să influențeze sentimentul investitorilor.

Olteanu, BNR, despre efectele Brexit asupra României: Pe termen scurt și mediu vor fi consecințe limitate CITEȘTE ȘI Olteanu, BNR, despre efectele Brexit asupra României: Pe termen scurt și mediu vor fi consecințe limitate

“Adevărat, au fost trei acțiuni de retrogradare pentru Marea Britanie într-o singură noapte, însă, dacă ar fi să ne uităm la jumătatea plină a paharului, asta înseamnă și că starea de incertitudine începe să dispară“, consideră Tony Cross, analist la Trustnet Direct.

Agenția de rating Standard & Poor's (S&P) i-a retras Marii Britanii calificativul maxim "AAA", pe care l-a redus până la "AA", cu perspectivă negativă, din cauza incertitudinilor generate de votul pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Fitch Ratings i-a urmat exemplul, retrogradând calificativul suveran de la "AA plus" la "AA", cu perspectivă negativă, în timp ce Moody’s a înrăutățit perspectiva asociată ratingului țării la negativă de la stabilă.

Avansul piețelor de capital s-a reflectat și în evoluția prețului petrolului, care a întrerupt o serie de două ședințe de depreciere. Petrolul Brent se tranzacționa marți la prânz la 48,23 dolari/baril, în urcare cu  aproape 2,3% față de referință, în timp ce barilul WTI era în creștere cu 2,2%, la 47,35 dolari. Luni, prețul petrolului Brent a scăzut cu 2,6%, la cel mai redus nivel începând cu 10 mai, iar cotația pentru petrolul WTI cu 2,8%, până la cel mai mic preț începând cu data de 16 iunie.

"Panica declanșată vineri de Brexit s-a atenuat, însă piețele sunt în continuare îngrijorate", spune și João Paulo de Gracia Corrêa, trader la casa de brokeraj SLW, citat de Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
evolutii
petrol
brent
wti
lira sterlina
brexit