Analiști: BNR ar putea menține joi dobânda-cheie la 1,75%, precum și nivelurile RMO la 8% pentru lei și 12% pentru euro

Analiști: BNR ar putea menține joi dobânda-cheie la 1,75%, precum și nivelurile RMO la 8% pentru lei și 12% pentru euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2016

Analiștii financiari se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să păstreze, în ședința Consiliului de Administrație de joi, 31 martie, nivelul dobânzii-cheie la 1,75% pe an, precum și nivelurile rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și valută, la 8%, respectiv 12%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Totodată, dobânda de politică monetară ar putea fi menținută la 1,75% până la finalul acestui an, urmând să fie la 2,50% anul viitor, potrivit opiniilor exprimate de peste 90% dintre participanții la un sondaj intern în cadrul Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), scrie News.ro

Analiștii apreciază că banca central va păstra neschimbate nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei, la 8%, însă acestea ar putea fi diminuate la 6% până în decembrie, pentru a fi menținute în 2017.

"Față de sondajul anterior desfășurat la începutul lunii februarie se remarcă o temperare a așteptărilor privind reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei în 2017", se arată într-un comunicat al AAFBR.

Răzvan Ionescu, Telekom: Calitatea rețelelor mobile din România este superioară celor din țări mai dezvoltate CITEȘTE ȘI Răzvan Ionescu, Telekom: Calitatea rețelelor mobile din România este superioară celor din țări mai dezvoltate

Pentru RMO aferente pasivelor în valută, analiștii preconizează pentru joi menținerea acestora la 12% și reducerea, până în decembrie, la 10%. Anul viitor, BNR ar putea tăia încă două puncte procentuale, la 8%, aliniindu-se treptat la nivelurile europene.

Banca centrală a păstrat neschimbate, în ședința de la începutul lunii feburarie, atât rata dobânzii de politică monetară, cât și rezervele minime obligatorii.

AAFBR este o asociație profesională fără scop lucrativ, înființată la începutul anului 2008 și este formată din 70 de profesioniști din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăți de administrare a investițiilor, societăți de asigurări și din piața de capital, precum și din companii din economia reală.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
dobanda lei
dobanda euro