Analiștii CFA România estimează deprecierea leului și majorarea dobânzilor în următoarele 12 luni

Analiștii CFA România estimează deprecierea leului și majorarea dobânzilor în următoarele 12 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 ian 2020

Analiștii financiari CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la un curs 4,8823 lei/euro, și o majorare a ratelor de dobândă atât pentru scadențele scurte cât și pentru cele lungi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, aproape 90% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8286, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8823. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2021/ianuarie 2020) a înregistrat o valoare medie de 3,67%. Sunt de remarcat anticipațiile privind majorarea ratelor de dobândă atât pentru scadențele scurte (ROBOR 3M) cât și pentru cele lungi (obligațiuni suverane cu scadența 5Y denominate în RON), peste 62% și respectiv 64% dintre participanții la sondaj anticipând aceste evoluții", se arată într-un comunicat al CFA România.

Șeful Deutsche Bank: Dobânzile negative cresc inegalitățile și afectează societatea. BCE trebuie să renunțe la politicile actuale CITEȘTE ȘI Șeful Deutsche Bank: Dobânzile negative cresc inegalitățile și afectează societatea. BCE trebuie să renunțe la politicile actuale

Pe de altă parte, în luna decembrie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA Society România a crescut față de luna anterioară cu 4,6 puncte, până la valoarea de 61,5 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 32,8 puncte). Potrivit CFR, această evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului, scrie Agerpres.

Astfel, Indicatorul condițiilor curente a crescut față de luna anterioară cu 7,6 puncte, până la valoarea de 76,4 puncte, iar față de aceeași lună a anului anterior, avansul este de 30 puncte. Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 3,1 puncte, până la valoarea de 54,1 puncte, iar față de perioada similară a anului trecut creșterea este cu 34,2 puncte.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către Asociația CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroeconomice.

"Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai Asociației CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației", precizează sursa citată.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa
curs valutar