ANALIZĂ PROFIT TV Banca Națională a României menține rata dobânzii neschimbată

ANALIZĂ PROFIT TV Banca Națională a României menține rata dobânzii neschimbată
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 nov 2019

Pe Wall Street nu s-au mai înregistrat aseară maxime istorice, după o închidere mixtă pentru principalii indici bursieri americani, în contextul în care Reuters a anunțat că, până în decembrie, președintele Donald Trump nu se va întâlni cu liderul chinez Xi Jinping pentru a semna un acord comercial, avertizând totodată că există posibilitatea ca cele două părți să nu ajungă la o înțelegere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Însă cotațiile de la închiderea sesiunii au fost foarte apropiate de cele din urmă cu 24 ore, în condițiile în care DJIA (0,00%) a încheiat indecis, S&P500 (-0,07%) aproape la fel iar NASDAQ (-0,29%) a înregistrat o pierdere minoră. În ceea ce privește companiile, este de remarcat creșterea puternică a acțiunilor companiei de IT Hewlett-Packard (+6,36%, după ce o știre CNBC a declarat că Xerox a făcut o ofertă de preluare de cash plus acțiuni) și a celei de asistență medicală CVS Health (+5,28%, după ce a depășit așteptările cu rezultatele din trimestrul al treilea). La polul opus trebuie menționată scăderea titlurilor companiei de ride-sharing Uber Technologies (-3,85%), prețul atingând cea mai mică valoare (25,60 dolari), de la listarea din data de 10 mai (45,00 dolari). Evoluția are loc în contextul în care perioada de restricționare (lock-up) pentru acțiunile deținute de anumiți investitori (circa 76% din titlurile deținute de persoane din interior, investitori de venture capital și alte categorii de investitori cheie), stabilită la 6 luni de la oferta publică inițială (IPO) a expirat și acestea pot fi tranzacționate. Scăderea a fost influențată și de rezultatele financiare ăn trimestrul trei, cu o majorare de 18% a pierderilor ca urmare a creșterii cu peste 30% a costurilor.
Pe piețele bursiere europene a fost o sesiune mixtă, însă indicii majori de la Londra (FTSE100 +0,12%), Frankfurt (DAX +0,24%) și Paris (CAC40 +0,34%) au închis pe verde pentru a patra sesiune consecutiv, după ce datele finale ale Markit Economics au arătat că sectorul serviciilor din zona euro a crescut mai mult (52.2) decât se estimase (51.8). A fost o zi mixtă în ceea ce privește raportările financiare, în timp ce investitorii așteaptă mai multe detalii despre posibilitatea unui acord comercial parțial semnat între Statele Unite (SUA) și China.

Câștigul salarial mediu nominal net a crescut CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu nominal net a crescut

Evoluție mixtă și pentru indicii de la Bursa de Valori București (BVB), unde indicele financiar BET-FI (-0,13%) a terminat pe roșu, în condițiile în care ieri doar SIF Banat Crișana (SIF1 +1,63%) a crescut. A fost o ședință caracterizată de aceeași indecizie a investitorilor, din moment ce variațiile de preț la nivelul indicilor au fost extrem de mici. Volumele de tranzacționare au fost de 7,52 milioane euro, iar nu mai puțin de 45% din rulajul de ieri a fost realizat cu titlurile Fondul Proprietatea (FP -0,43%). Au urmat în topul lichidității acțiunile Romgaz (SNG+0,54%), Banca Transilvania (TLV +0,41%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,83%) și Transgaz (TGN 0,00%). De remarcat creșterea până la nivelul de 14,64 lei pe acțiune (maximul din ultimul an și jumătate) a cotației BRD (+0,83%), care a anunțat un profit net de 1,23 miliarde lei la 9 luni, în creștere cu 7,4% față de perioada similară a anului trecut. Au crescut substanțial și titlurile Biofarm (BIO +4,47%), în contextul în care conducerea companiei a convocat acționarii pentru un vot în vederea acordării unui dividend suplimentar de 0,0100 lei/acțiune, adică 3% din prețul de închidere de ieri.

Pe piața valutară au fost variații mici ale cotațiilor principalelor monede, însă am remarcat deprecierea monedei naționale, cursul EUR/RON stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7626, într-o zi în care Consiliul de Administrație al băncii a menținut rata dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an. BNR estimează că inflația se va menține peste ținta de maximum 3,5% la finele acestui an, dar rata anuală va fi mai mică decât se prognoza anterior. Pe de altă parte, banca afirmă că principalele riscuri vin din politica fiscală într-o perioadă electorală, încetinirea economiei zonei euro și războiul comercial.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa