ANALIZĂ PROFIT TV Brexitul și rezultatele financiare trimestriale au captat atenția investitorilor săptămâna trecută

ANALIZĂ PROFIT TV Brexitul și rezultatele financiare trimestriale au captat atenția investitorilor săptămâna trecută
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 28 oct 2019

Pe piețele bursiere săptămâna s-a închis vineri seara cu creșteri pe Wall Street (chiar dacă sesiunea începuse negativ), pe fondul progreselor înregistrate în negocierile comerciale dintre Statele Unite ale Americii (SUA) și China și raportărilor trimestriale pozitive ale majorității companiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Astfel, printre cele mai creșteri le-au avut acțiunile Tesla (+9,49%), a doua zi la rând după raportul trimestrial și Intel (+8,10%), după ce compania a depășit așteptările și și-a revizuit prognozele în creștere pentru trimestrul următor. La capitolul pierderi amintesc  cel mai mare producător de bere, Anheuser-Busch InBev (-10,67%, după ce pierduse -11,07% la Bruxelles), cu venituri mai mici decât așteptările dar și gigantul tehnologic Amazon (-1,09%), care a furnizat cifre dezamăgitoare pentru trimestrul trei și a previzionat cifre mai mici pentru sezonul de sărbători. Potrivit companiei de date și software financiar FactSet, dintre companiile care au înregistrat câștiguri până în prezent, 78% au întrecut așteptările, ridicând indicii majori (câștiguri săptămânale DJIA +0,69%, S&P500 +1,21% și NASDAQ +1,89%) în apropierea valorilor maxime istorice, S&P500 depășind chiar recordul precedent dar nereușind să se mențină acolo până la finalul zilei.

Bursele europene au închis în mare parte pe verde vineri, după ce Uniunea Europeană (UE) a fost de acord, după discuții catalogate drept ”excelente” de către negociatorul-șef Michel Barnier, cu o prelungire a termenului pentru Brexit, dar a amânat decizia pentru începutul acestei săptămâni. Unele țări, precum Irlanda, pledează în favoarea unei amânări cu trei luni, până la 31 ianuarie 2020, însă alte state membre cer, înainte să se pronunțe, mai multă claritate cu privire la intențiile britanicilor. Astăzi, în Parlamentul britanic este așteptat un vot referitor la organizarea alegerilor anticipate propuse de către premierul Boris Johnson, în timp ce liderul laburist Jeremy Corbyn a spus că este pregătit pentru noi alegeri, dar numai atunci când nu mai poate fi vorba despre un Brexit fără acord. A fost o săptămână excelentă pentru indicii majori, care au crescut aproape în fiecare zi, cu un plus pentru cel londonez FTSE100 (+2,41%), care a mai recuperat astfel din pierderea din această lună. Vineri au scăzut foarte mult, până la cel mai mic preț din ultimii doi ani și jumătate, acțiunile producătorului francez de jocuri video Ubisoft (-16,18%, la un moment dat pierderea era chiar de -29%), după ce compania a redus drastic (de la 480 milioane dolari la circa 20-50 milioane) prognoza de profit operațional pentru anul fiscal 2019-2020, și a anunțat totodată că va amâna lansarea a trei jocuri importante.

Firefox este cel mai sigur browser CITEȘTE ȘI Firefox este cel mai sigur browser

Pe alte piețe dezvoltate am consemnat cinci zile pozitive pentru bursa din Australia (ASX200 +1,34%), dar și patru zile de scădere pentru indicele neozeelandez NZX50, care au făcut ca săptămâna să fie negativă, însă este doar a 10-a (din 42) anul acesta. Am remarcat și a treia săptămână consecutivă de creștere la Tokyo (închisă marți), în timp ce în China câștigul săptămânal a fost de sub un procent.

O nouă ședință verde am consemnat vineri și pe bursa locală, care duce câștigul săptămânal al principalilor indici autohtoni la peste un procent, ceea ce face ca randamentul pe luna actuală să devină pozitiv iar creșterile de la începutul anului să fie de 31,06% pentru indicele general BET, de 30,57% pentru indicele energetic BET-NG și de 23,03% cel financiar BET-FI. Volumul de 8,66 milioane euro stabilește o medie zilnică săptămânală de 6,16 milioane euro, iar cele mai mari rulaje au fost realizate cu titlurile Romgaz (SNG -0,53%, pe care s-au efectuat și tranzacții deal), Banca Transilvania (TLV +1,67%), OMV Petrom (SNP (+0,47%), Fondul Proprietatea (FP +0,43%) și BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,28%).

Pe piața valutară cel mai mult s-a depreciat vineri dolarul neozeelandez (NZD), într-o zi în general pozitivă pentru moneda americană (USD), care confirmă astfel o săptămână de apreciere, în care câștigătorul a fost dolarul canadian (CAD +7,60% față de coșul valutelor importante) iar perdantă lira sterlină (GBP -5,90%). Leul încheie pe creștere o săptămână care începuse prost pentru moneda națională, intervalul de variație pentru EUR/RON fiind 4,7610 - 4,7510, iar cursul stabilit vineri de Banca Națională a României (BNR) a fost 4,7563.

A fost o săptămână pozitivă pentru cotațiile petrolului, ca de altfel și pentru metalele prețioase, aurul și argintul, al căror preț a crescut in ultimele două zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa