ANALIZĂ PROFIT TV Consiliul European a făcut propunerile pentru principalele instituții ale Uniunii Europene

ANALIZĂ PROFIT TV Consiliul European a făcut propunerile pentru principalele instituții ale Uniunii Europene
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 3 iul 2019

Aseară, liderii Uniunii Europene au propus-o oficial pe Christine Lagarde, actualul director al Fondului Monetar Internațional (FMI), ca președinte al Băncii Centrale Europene (BCE) și au ajuns la un acord pentru ocuparea celorlalte trei poziții de top din cadrul instituțiilor UE. Lagarde (63 ani), fost ministru de Finanțe al Franței, ar fi prima femeie de la conducerea BCE, după ce în 2011 a devenit prima femeie desemnată în postul de director al FMI. De asemenea, ar fi și primul președinte al BCE care nu este economist de profesie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ceea ce privește piețele bursiere am asistat ieri la o evoluție indecisă în Asia, de remarcat fiind doar creșterea indicelui HangSeng (+1,17%) din Hong Kong. Bursele europene au avut în general o evoluție pozitivă, deși cu variații moderate ale cotațiilor principalilor indici. De remarcat totuși că, pe fondul unei lire sterline slăbite, indicele londonez FTSE100 a câștigat +0,82%, ajungând la 7559 puncte, cea mai mare cotație de la finalul lui august 2018. Au fost creșteri și pe piețele regionale de la Varșovia (WIG20 +0,49%), Budapesta (BUX +0,37%) și Praga (PX +0,08%).

Guvernul schimbă astăzi OUG 114 pentru a lansa licitația 5G în telecom CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă astăzi OUG 114 pentru a lansa licitația 5G în telecom

Creșteri de circa un sfert de procent pentru indicii americani aseară, pe fondul scăderii cotațiilor petrolului și a preocupărilor reînnoite față de comerțul mondial, după ce administrația Trump a propus tarife suplimentare pe importuri europene de 4 miliarde de dolari, într-o dispută privind subvențiile pentru aeronave. Asta înseamnă un nou maxim istoric, de 2973 puncte, pentru S&P500. Acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu -0,65%, după creșterile de săptămâna trecută, când Rezerva Federală a SUA a anunțat că cea mai mare bancă din Germania a trecut testele de stres. Subsidiara americană a Deutsche Bank este afectată de litigii judiciare, investigații ale autorităților de reglementare și performanțe sub așteptări. Dealtfel Wall Street Journal, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, a anunțat că banca pregătește concedierea, în decurs de peste un an, a 15-20.000 de angajați, sau mai mult de una din șase poziții la nivel global, concedieri ce vor viza toate regiunile și sectoarele de activitate.

O zi mixtă pentru principalii indici ai bursei de la București, în care am remarcat interesul crescut pentru SIF-uri, dar și a 2-a zi de creștere de +15% pentru titlurile Oil Terminal (OIL). Volumele de tranzacționare, de 14,73 milioane euro, au fost peste media ultimelor săptămâni, însă trebuie specificat că s-au datorat și unor tranzacții deal. Cea mai importantă dintre acestea a fost cea cu 40 milioane acțiuni SIF3, în valoare de 2,38 milioane euro, efectuată la prețul de 0,2810 lei/acțiune, cu 1,8% peste cel de închidere de 0,2760 lei. Cele mai lichide titluri au fost ieri SNP (-1,26%), TLV (+0,42%), SIF3 (+1,47%), FP (-0,48%) și SIF2 (+3,82%). Se remarcă creșterea de pe SIF2, la o zi după societatea a închis oferta de răscumpărare la prețul de 1,8500 lei/acțiune. Dealtfel plusurile de pe SIF-uri au determinat o închidere pozitivă pentru indicele financiar BET-FI (+0,97%), spre deosebire de cel energetic BET-NG (-0,74%) sau cel general BET (-0,26%), tras în jos în special de pierderea de pe SNP (-1,26%), completată de M (-1,22%) și TEL (-1,43%).

Pe piața valutară lira sterlină (GBP) s-a depreciat după cifrele care au arătat că activitatea din construcții în Marea Britanie a scăzut cel mai mult din aprilie 2009, iar sectorul de producție s-a contractat cu cel mai abrupt ritm din februarie 2013. Totodată randamentul bondurilor de 10 ani din Marea Britanie (+0,73%) a scăzut sub rata dobânzii (+0,75%) Băncii Angliei (BOE) pentru prima oară în ultimul deceniu. EUR/RON a crescut ușor, cursul BNR fiind de 4,7352.
Pe piața mărfurilor am asistat la scăderi de aproape 5% pentru petrolul Crude/WTI și 4% pentru cel Brent, în timp ce prețul aurului a crescut cu aproximativ 2%, până la 1417$/uncie.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul european
christine lagarde