ANALIZĂ PROFIT TV Investitorii așteaptă indicii suplimentare privind rata dobânzii de la șeful Federal Reserve

ANALIZĂ PROFIT TV Investitorii așteaptă indicii suplimentare privind rata dobânzii de la șeful Federal Reserve
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 10 iul 2019

Evoluție ușor indecisă aseară pentru principalii indici bursieri americani, investitorii așteaptând indicii suplimentare privind rata dobânzii de la șeful Federal Reserve (FED) Jerome Powell. Acesta va prezenta Raportul Bianual asupra Politicii Monetare în fața Comitetului de Servicii Financiare al Camerei Reprezentanților (astăzi) și Senatului (mâine). O evoluție pozitivă a avut insă indicele tehnologic NASDAQ (+0,54%), tras în sus de creșterile acțiunilor Lyft (+3,41%), Twitter (+3,29%), Uber (+2,91%), Amazon (+1,84%) și Facebook (+1,76%).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

A fost roșu pe bursele europene ieri, indicele german DAX (-0,85%) afișând iarăși la finalul sesiunii o pierdere mai mare comparativ cu bursele de la Paris (CAC40 -0,31%) și Londra (FTSE100 -0,17%). Asta pentru că acțiunile BASF au pierdut -3,32%, după ce compania si-a redus prognoza anuală de profit cu 30% pe fondul unei incetiniri a sectorului auto. De asemenea, acțiunile Deutsche Bank au continuat să scadă și ieri (-4,17%) după ce s-a anunțat acel plan de restructurare de 7,4 miliarde de euro.

Corecțiile au continuat și în Asia, însă scăderile au fost mai mici decât în urmă cu 24 de ore, cel mai mult (-0,76%) pierzând indicele HangSeng din Hong Kong. De remarcat că la Tokyo Nikkei225 a terminat cu o creștere simbolică de +0,14%.

Am asistat în schimb la o sesiune verde la București, dar din păcate volumele au fost iarăși reduse, de circa 5 milioane euro, mai puțin de jumătate comparativ cu media zilnică a săptămânii trecute. Cele mai lichide au fost titlurile Banca Transilvania (TLV -1,02%), BRD Groupe Société Générale (BRD +0,61%), Fondul Proprietatea (FP +2,80%), OMV Petrom (SNP -0,25%) și Transelectrica (TEL +0,48%). Fondul Proprietatea, emitent cu expunere la companii de importanță strategică pentru economia românească, precum Hidroelectrica, Petrom sau Nuclearelectrica, a primit aprobarea de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru o ofertă publică de răscumpărare a 150 milioane de acțiuni. Oferta se va derula în perioada 15 iulie - 19 august, la un preț de 1,21 lei pe acțiune, cu +10% mai mare decât cel de închidere de ieri.

De amintit și despre compania iHunt Technology Import Export din Ploiești, un producător, importator și furnizor de telefoane mobile și alte gadgeturi hi-tech, cu afaceri de 24,6 milioane lei în 2018, care a intrat de ieri la tranzacționare printr-o listare tehnică pe segmentul alternativ AeRO al Bursei de la București.

Pe piața valutară, dolarul american (USD) continuă să se aprecieze în raport cu restul monedelor importante, printre pierzători fiind și lira sterlină (GBP). Astfel, cotația GBP/USD a ajuns la un minim de 1,2440, cel mai mic nivel din aprilie 2017. Datele privind vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au dezamăgit în iunie, sectorul înregistrând un declin de -1,6%, amplificând îngrijorările investitorilor care, în aceste condiții, anticipează chiar o reducere a dobânzii anul viitor, în trend cu tendința gobală de relaxare a politicii monetare. Iar o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul al doilea, pentru prima dată în ultimii 7 ani, pare tot mai probabilă, potrivit unui sondaj Bloomberg realizat în rândul economiștilor. De la momentul în care Theresa May a anunțat că intenționează să se retragă, lira sterlină (GBP) a pierdut circa 2% și continuă să se deprecieze, afectată de riscurile politice și incertitudinile legate de Brexit, în condițiile în care cursa pentru viitorul premier britanic se apropie de final, iar potențialul câștigător, Boris Johnson, susține ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) fără un acord, după cum a afirmat și aseară la o dezbatere cu contracandidatul său Jeremy Hunt.

Pe de altă parte, Banca Națională a României (BNR) a stabilit pentru EUR/RON un curs de 4,7269, într-o zi de depreciere pentru moneda națională, intervalul de variație al perechii fiind 4,7230-4,7290.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
rezerva federala