Pe piețele financiare săptămâna s-a încheiat cu o zi care a pus nervii investitorilor la încercare, căci a existat multă confuzie la începutul sesiunii americane, întrucât știrile venite în seara precedentă, cu privire la un acord comercial între Statele Unite (SUA) și China nu fuseseră confirmate de Beijing.
Iar în contextul acestei suprapuneri de vești contradictorii despre tarifele și sumele incluse în înțelegere cu tăcerea cumplită a părții chineze, președintele Trump a pus paie pe foc afirmând că erau greșite informațiile privind reducerea taxelor cu 50% pe cele 360 miliarde dolari despre care se vorbea la un moment dat. În cele din urmă, oficialii chinezi, oferind totuși puține detalii, au transmis că există o înțelegere asupra termenilor unui acord preliminar menit să soluționeze disputa pe tema tarifelor vamale dintre primele mari economii ale lumii. Donald Trump a confirmat pe Twitter și ulterior într-o conferință de presă că, potrivit textului agreat vineri, SUA vor suspenda tarifele care urmau să intre în vigoare duminică iar apoi vor reduce și retrage în trepte taxele existente pentru importurile chinezești, în timp ce Beijingul a procedat asemănător și a acceptat să cumpere produse agricole suplimentare în următorii doi ani, mărind totodată și achizițiile de produse manufacturate, energie și servicii din SUA. Un acord ferm urmează să fie semnat în prima săptămână din ianuarie, la Washingon, de către negociatorii principali.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Principalii indici bursieri de pe Wall Sreet, care se apreciau în primele ore de tranzacționare, stabilind noi valori record, au scăzut după anunțul privind semnarea primei faze a acordului SUA-China, căci eliminarea tarifelor programate pentru 15 decembrie era deja luată în calcul de către piețe, mai ales după afirmațiile de joi ale președintelui Trump (care vorbise de iminența unui acord cu China), ce trimiseseră bursa americană la noi maxime istorice. Marii jucători și-au marcat astfel din profituri, complet rezonabil în aceste condiții, cu atât mai mult cu cât această înțelegere nu este atât de cuprinzătoare pe cât se spera. Astfel sesiunea s-a încheiat indecis (cu un plus totuși pentru indicele tehnologic NASDAQ), însă per total am consemnat o săptămână de câștiguri (DJIA +0,40%, S&P500 +0,70% și NASDAQ +0,90%).
Susținute de informațiile privind acordul comercial SUA-China, bursele europene au încheiat cu creșteri o săptămână pozitivă, în care s-a remarcat plusul indicelui londonez FTSE100 (+1,10% vineri, +1,56% pe parcursul săptămânii). Evoluția vine pe fondul victoriei clare în alegeri a premierului britanic Boris Johnson, ce crește șansele ca acordul Brexit să treacă de Parlament înainte de termenul limită (31 ianuarie) agreat de Regatul Unit cu Uniunea Europeană (UE), și să pună astfel capăt unei lungi perioade de incertitudini. Vineri s-au înregistrat însă creșteri extrem de spectaculoase (de peste 2%) pe principalele burse asiatice, dar trebuie neapărat subliniat câștigul săptămânal al bursei din Hong Kong (Hang Seng +4,44%), unul aproape dublu, atenție, comparativ cu toată creșterea din 2019 de până atunci.
În condițiile unei zile favorabile pentru activele de risc la nivel global, Bursa de la București (BVB) a închis pe verde după patru ședințe de scăderi, însă nu a fost suficient pentru ca principalii indici să anuleze pierderile de circa 1% din ultimele cinci zile. Volumele de 4,66 milioane euro de vineri au stabilit o medie zilnică săptămânală de 7,04 milioane euro, însă faptul că au fost mai mici ca cele din zilele de corecții precedente, poate cumva pune un semn de întrebare privind posibilitatea reluării creșterilor și, astfel, stabilirea de noi maxime ale ultimilor 12 ani și depășirea nivelului rotund de 10.000 puncte de către indicele reprezentativ BET (+0,25%). În topul lichidității de vineri, alături de acțiunile Băncii Transilvania (TLV +2,59%) și Fondului Proprietatea (FP -0,42%) regăsim companii pe care s-au făcut mai rar rulaje mari, cum sunt Sphera Franchise Group (SFG +0,54%), Electrica (EL 0,00%) și MedLife (M +2,13%), furnizorul de servicii medicale anunțând preluarea uneia dintre cele mai moderne centre oncologice din România, respectiv Centrul de Diagnostic și Tratament Oncologic din Brașov.
Pe piața valutară s-a încheiat o săptămână în care moneda americană (USD) a pierdut teren în raport cu principalele valute, singura excepție fiind yenul japonez (JPY). Evident că performera a fost lira sterlină (GBP), care s-a apreciat puternic în special după exit poll-urile care îl indicau câștigător detașat pe premierul Boris Johnson. Rezultatele oficiale ale primelor alegeri generale desfășurate în luna decembrie din anul 1923 încoace au confirmat victoria clară a Partidului Conservator (43,6% din voturi), care va deține o majoritate confortabilă (365 din 650 locuri) în parlamentul Marii Britanii, deschizând astfel calea pentru validarea acordului Brexit chiar înainte de Crăciun, după cum a declarat sâmbătă Boris Johnson. La închiderea urnelor, joi noaptea (ora 24,00 ora României), cotația GBP/USD a atins, pentru prima oară din 18 mai, nivelul de 1,3500, însă până la finalul zilei, pe fondul marcărilor de profit, a pierdut circa 150 pips.