ANALIZĂ PROFIT TV Piețele s-au mai calmat ieri după agitația din primele zile ale săptămânii

ANALIZĂ PROFIT TV Piețele s-au mai calmat ieri după agitația din primele zile ale săptămânii
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 9 aug 2019

Tendința de inversare a mișcărilor puternice de la începutul săptămânii, sesizată la finalul sesiunii americane de miercuri, a continuat și ieri, într-o zi în care piețele s-au mai calmat și a revenit apetitul pentru risc al investitorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ziua a început cu creșteri pe principalele piețe asiatice, unele relativ modeste, excepții fiind indicii bursieri din China (CSI300 +1,32% și SSEC +0,93%. Și în Europa a fost o zi complet verde, cu aprecieri consistente la nivelul principalilor indici, mai ales dacă ne referim la cei majori de la Paris (CAC40 +2,31%), Frankfurt (DAX +1,68%), Milano (FTSE MIB +1,47%) sau Madrid (IBEX35 +1,41%).

Au fost câștiguri mult mai mari însă pentru principalii indici bursieri de pe Wall Street, care au anulat majoritatea pierderilor abrupte de la începutul săptămânii, în contextul în care randamentele obligațiunilor și-au revenit iar datele comerciale din China au depășit așteptările. În același timp, sezonul rezultatelor financiare la trimestrul doi a continuat cu alte companii tehnologice, care au raportat profituri mai mari decât era de așteptat, astfel încât acțiunile AdvancedMicroDevices (+16,20%), MercadoLibre (+12,15%) și NetEase (+10,26%) au crescut extrem de puternic.

ULTIMA ORĂ Laurențiu Mitrache demisionează de la conducerea CEC Bank CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Laurențiu Mitrache demisionează de la conducerea CEC Bank

O nouă zi pozitivă ieri pentru toți indicii bursieri de la București, creșterile fiind în jurul a 0,60%, excepția fiind indicele financiar BET-FI (+0,93%), cu toate că două dintre componentele sale, SIF Banat Crișana (SIF1 -0,44%) și SIF Transilvania (SIF3 -0,36%) au închis pe minus. Volumele de tranzacționare au fost de 8,40 milioane euro, menținându-se cumva în media ultimelor zile. În topul lichidității s-au aflat iarăși Fondul Proprietatea (FP +1,37%), Banca Transilvania (TLV +0,21%),  BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,15%) și OMV Petrom (SNP +1,13%), acțiuni cu care s-a făcut circa 70% din totalul rulajului de ieri. Într-o zi atât de pozitivă, au existat  două dintre tilurile care compun indicele general BET (+0,62%) care au terminat pe roșu, este vorba de Conpet (COTE -0,51%) și MedLife (M -1,85%).

Și pe piața valutară, inversarea tendințelor din ultimele zile a determinat aprecierea monedelor mai riscante, așa zise commodities, și mă refer aici la dolarul australian (AUD), cel neozeelandez (NZD) și cel canadian (CAD). În acest context moneda americană (USD) a pierdut un pic de teren, dar rămâne însă foarte puternică, după cum s-a exprimat președintele Donald Trump. Acesta a reafirmat că nu este încântat de acest fapt, atacând iarăși Federal Reserve (FED), care merge din greșeală în greșeală și nu taie substanțial rata dobânzii. Leul a continuat și ieri extrem de ușoara întărire, cotația EUR/RON coborând la 4,7230, cotația stabilită de Banca Națională a României (BNR) fiind de 4,7307.

În piața mărfurilor, cotațiile petrolului și-au mai revenit un pic după încercările raportate din Arabia Saudită de a reduce producția și de a stopa astfel scăderea prețurilor. În ceea ce privește prețul aurului, se menține în jurul cifrei rotunde de 1500 dolari pe uncie, corecțiile de ieri fiind modeste și mai mult laterale.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa