ANALIZĂ PROFIT TV Saudi Aramco, cea mai mare ofertă publică inițială din istorie

ANALIZĂ PROFIT TV Saudi Aramco, cea mai mare ofertă publică inițială din istorie
scris 6 dec 2019

O închidere cu câștiguri modeste pentru principalii indici bursieri americani aseară pe Wall Street, în contextul în care investitorii au continuat să urmărească știrile referitoare la aceste negoicieri comerciale, parcă interminabile, dintre Statele Unite ale Americii (SUA) și China. Pe frontul macro, cererile de somaj au scăzut săptămâna trecută la 203.000, cel mai mic nivel din ultimele șapte luni și sub așteptările de 215.000.

În ceea ce privește acțiunile, printre cele mai volatile au fost Lyft (-4,76%), Nike (+2,21%), dar și retailerul chinez Alibaba (+3,23%), al cărui record de 25 miliarde dolari obținute la listarea din 2014 a fost depășit de gigantul petrolier Saudi Aramco, care a atras, pentru un pachet 1,5% din acțiunile companiei, 25,6 miliarde dolari, în cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) din istorie, ce evaluează compania saudită, cea mai mare și mai profitabilă companie petrolieră din lume, la 1.700 miliarde dolari. Oferta s-a închis la prețul de 32 riali (8,53 dolari) pe acțiune, la limita superioară a intervalului de preț din prospect.

Listarea a fost anunțată încă din 2016, când Aramco țintea o evaluare de minimum 2.000 miliarde dolari, mai mare decât a oricărei companii și depășind-o cu mult pe cea a rivalelor Exxon Mobil și Royal Dutch Shell, văzută însă de unii experți ca nerealistă.

EXCLUSIV Efectele OUG 114: administratorii pensiilor private, obligați să aducă 75 milioane de euro și să funcționeze în pierdere. NN și Generali s-au conformat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Efectele OUG 114: administratorii pensiilor private, obligați să aducă 75 milioane de euro și să funcționeze în pierdere. NN și Generali s-au conformat

Piețele bursiere europene au avut ieri o evoluție mixtă, însă aș spune preponderent negativă, cu atât mai mult cu cât cei mai importanți indici au înregistrat pierderi la finalul zilei. De exemplu FTSE100 (-0,70%) de la Londra a coborât până la 7,137.85 puncte, cea mai redusă cotație de închidere din 3 octombrie, tras în jos și de companiile exportatoare, care au avut printre cele mai slabe performanțe, în contextul în care lira sterlină (GBP) a continuat să se aprecieze. De amintit scăderea puternică a acțiunilor Glencore (-9,00%) până la nivelul minim al ultimilor trei ani, după ce primul furnizor mondial de materii prime și materiale rare este investigat de autoritatea britanică pentru fraude.

Cu excepția indicelui financiar BET-FI (-0,04%), bursa de la București a închis pe verde ieri, însă evoluțiile principalilor indici au fost în general nehotărâte, oscilațiile cotațiilor fiind de mică amplitudine. Volumele s-au menținut în media ultimelor zile, 6,33 milioane euro, iar primele trei acțiuni în topul lichidității, pe care s-au efectuat mai mult de două treimi din rulaje, au fost iarăși cele trei care vor intra din luna septembrie a anului viitor în cadrul indicelui FTSE  Global All Cap. Mă refer, desigur, la BRD Groupe Societe Generale (BRD +1,29%), Romgaz (SNG +0,39%) și  Banca Transilvania (TLV 0,00%). Topul a fost completat de Nuclearelectrica (SNN +3,24%) și OMV Petrom (SNP -0,56%). Este de remarcat plusul titlurilor companei care operează centrala nuclear-electrică, după ce știrile venite în piață vorbesc despre faptul că Guvernul ia în calcul repartizarea de dividende suplimentare la companii de stat, inclusiv la Nuclearelectrica, unde deja există o solicitare în acest sens din partea Fondului Proprietatea (FP), ca acționar minoritar.

Pe piața valutară am asistat la evoluții nesemnificative ale principalelor monede, de notat fiind continuarea tendinței de apreciere a lirei sterline (GBP), aflată la nivelurile maxime ale ultimilor doi ani și jumătate în raport cu moneda unică europeană (EUR). Ușoară depreciere pentru moneda națională, cotația EUR/RON ajungând iarăși la 4,7800, după ce la amiază Banca Națională a României (BNR) a stabilit un curs de 4,7764.

viewscnt
Afla mai multe despre
aramco
listare