Argentina va plăti importurile din China în yuani, și nu în dolari

Argentina va plăti importurile din China în yuani, și nu în dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2023

Argentina va plăti importurile sale din China mai repede în yuani decât în dolari, urmând exemplul celuilalt gigant sud-american, Brazilia, care a luat o decizie similară la sfârșitul lui martie, a anunțat ministrul economiei Sergio Massa, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În urma acordului cu diferitele companii, Banca Populară a Chinei și Banca centrală argentiniană, am reeșalonat instrumentul de plată de peste 1,04 miliarde de dolari pentru această lună, pentru importurile din China", a anunțat Sergio Massa alături de ambasadorul chinez la Buenos Aires, Zou Xiaoli.

OMV Petrom accelerează amenajarea în benzinării de magazine Auchan CITEȘTE ȘI OMV Petrom accelerează amenajarea în benzinării de magazine Auchan

Ministrul a adăugat că de luna viitoare va fi posibilă "programarea unui volum de importuri în yuani în valoare de peste un miliard de dolari, ceea ce va înlocui utilizarea dolarilor", scrie Agerpres.

Abandonarea dolarului în tranzacțiile cu China "îmbunătățește perspectivele pentru rezervele nete ale Argentinei" și "ajută la menținerea nivelului de activitate, a volumului importurilor, a ritmului comerțului dintre" cele două țări și "nivelurilor de funcționare economică de care Argentina are nevoie", a adăugat el.

La rândul său, Zou Xiaoli a subliniat importanța acestei decizii pentru "a proteja și dezvolta piețele mondiale sprijinind companiile cu scopul ca acestea să poată folosi monedele locale pentru plata schimburilor comerciale".

Acest anunț a fost făcut în contextul în care pesoul argentinian suferă de câteva zile o eroziune spectaculoasă față de dolar, ajungând, la cursul paralel neoficial, la aproape 500 de pesos pentru un dolar, marți, față de 227 pentru un dolar la cursul oficial, pierzând aproximativ 20% din valoarea sa într-o săptămână.

La sfârșitul lui martie, guvernul brazilian a anunțat un acord cu China pentru ca schimburile comerciale dintre cele două țări să fie efectuate în propriile monede, realul și yuanul. Președintele Lula da Silva chiar s-a întrebat în cursul vizitei sale în China la mijlocul lui aprilie: "De ce toate țările sunt obligate să-și facă schimburile lor comerciale bazându-se pe dolar?".

A doua economie mondială, mare rival politic al Washingtonului, China își internaționalizează moneda de câțiva ani.

Dar dolarul reprezintă încă 42% din valuta utilizată în comerțul internațional în aprilie, față de 33% pentru euro, 6% pentru lira sterlină, 5% pentru yenul japonez și doar 2% pentru yuan, potrivit celor mai recente date din sistemul internațional de plăți Swift. 

viewscnt
Afla mai multe despre
yuan
dolar
argentina