ASF vrea să dezvolte un sandbox, în care firmele să testeze serviciile/produsele financiare

ASF vrea să dezvolte un sandbox, în care firmele să testeze serviciile/produsele financiare
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mai 2019

Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat un hub pentru inovații în domeniul asigurărilor, InsurTECH HUB, prin care urmărește încurajarea tehnologiilor inovatoare în favoarea consumatorilor, a dezvoltării mijloacelor de reglementare și supraveghere și a dezvoltării pieței asigurărilor în mod controlat și cu protecția drepturilor și intereselor acestora, iar acum analizează oportunitatea dezvoltării unui sandbox, în care firmele să poată testa serviciile/produsele financiare inovative într-un mediu controlat cât mai apropiat de realitate, transmite președintele ASF, Leonardo Badea.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

El arată că instituția pe care o conduce „pune accentul pe monitorizarea dezvoltării FinTech, evaluarea eventualelor riscuri și identificarea de potențiale acțiuni, dar și a măsurilor necesare pentru prevenirea/diminuarea acestora, toate acestea pentru a se asigura ca există beneficii din interesul crescând față de produsele și/sau tehnologiile financiare inovatoare, atât pentru consumatori cât și pentru actorii de pe piețele financiare, cu respectarea cerințelor de reglementare”.

În acest sens, la nivelul Autorității, a fost deja lansat hubul pentru inovații în domeniul asigurărilor, InsurTECH HUB, prin care se urmărește încurajarea tehnologiilor inovatoare în favoarea consumatorilor, a dezvoltării mijloacelor de reglementare și supraveghere și a dezvoltării pieței asigurărilor în mod controlat și cu protecția drepturilor și intereselor acestora.

Andreas Treichl, Erste, despre taxa pe active: Situația e mult mai puțin dureroasă decât ne-am gândit. BCR nu plănuiește reducerea marjelor de dobândă, pentru a scădea taxa CITEȘTE ȘI Andreas Treichl, Erste, despre taxa pe active: Situația e mult mai puțin dureroasă decât ne-am gândit. BCR nu plănuiește reducerea marjelor de dobândă, pentru a scădea taxa

La nivel european, Autoritatea este implicată în mai multe grupuri de lucru care urmăresc dezvoltarea inovațiilor financiare tehnologice și comunică cu celelalte autorități similare în acest domeniu. Un alt domeniu de interes pentru autoritatea îl reprezintă, pe lângă cadrul legislativ la existent la uniunii, modul cum alte state și-au adaptat cadrul legislativ la inovațiile financiare tehnologice și analizează oportunitatea adaptării cadrului legislativ național existent.

“ASF urmărește extinderea hub-ului inovativ existent, astfel încât să includă firme cu soluții inovatoarea care pot aduce beneficii participanților de pe piețele financiare nebancare aflate în aria sa de competență și mai mult, analizează oportunitatea dezvoltării unui sandbox, în care aceste firme pot testa serviciile/produsele financiare inovative într-un mediu controlat cât mai apropiat de realitate. Toate aceste demersuri sunt menite sa ajute la dezvoltarea piețelor financiare nebancare prin susținerea apariției si dezvoltării  de noi produse si servicii care sa vina in întâmpinarea nevoilor tuturor consumatorilor”, a completat șeful Autorității de Supraveghere Financiară.

Ca urmare a recomandărilor Comisiei Europene, autoritățile de reglementare trebuie să monitorizeze dezvoltarea inovațiilor tehnologice din sectorul financiar, pentru a putea identifica oportunități și riscuri emergente potențiale. Principala provocarea cu care se confruntă sectorul financiar nebancar este realizarea unui echilibru între utilizarea celor mai noi tehnologii și asigurarea stabilității financiare și protecției pentru consumatorii de servicii financiare.

În ultimii ani a fost o creștere considerabilă a investițiilor în inovații financiare. Soluțiile FinTech, care devin din ce în ce mai populare, includ soluții care utilizează analizarea bazelor de date mari (big data analysis), inteligența artificială (AI și ML), aplicații mobile, cloud computing, identificare digitală și tehnologia registrelor distribuite (DLT). Toate aceste noi tehnologii conduc la o schimbare treptată a sectorului financiar.

În martie 2018, Comisia Europeană a adoptat Planul de acțiune FinTech destinat promovării competitivității și inovării în sectorul financiar european. Planul de acțiune menționează principalele obiective care generează oportunități pentru dezvoltarea de modele de afaceri inovatoare la nivelul UE, sprijinirea pentru integrarea noilor tehnologii cum ar fi blockchain/DLT, AI și servicii cloud în sectorul financiar, sporirea securității cibernetice și a integrității sistemului financiar.

Leonardo Badea, Președintele ASF: „Este important de reținut că tehnologiile și produsele financiare inovative creează oportunități pentru extinderea activităților financiare, precum cea de intermediere, ceea ce conduce la introducerea pe termen lung a unor noi companii pe piață și la reducerea cheltuielilor de intermediare, precum și la îmbunătățirea calității serviciului furnizat”.

viewscnt
Afla mai multe despre
sandbox
asf
leonardo badea