Ciolacu: Pilonul 2 de pensii nu trebuie desființat, dar...

Ciolacu: Pilonul 2 de pensii nu trebuie desființat, dar...
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 aug 2022

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că nu susține desființarea Pilonului 2 de pensii, ci dezvoltarea asigurărilor private. El dă asigurări că nu au existat discuții privind modificarea legislației în sensul reducerii contribuției la Pilonul 2.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

”Nu a fost nicio astfel de discuție vreodată nici în interiorul partidului, nici în interiorul grupului Partidului Social Democrat și nu am auzit nici la altcineva”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat dacă există planuri privind modificarea legislației în așa fel încât să fie redusă contribuția la Pilonul 2 de pensii.

FOTO Hotelul monument istoric al falimentarei City Insurance a fost ofertat pe piață CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul monument istoric al falimentarei City Insurance a fost ofertat pe piață

În ceea ce privește criticile aduse de reprezentanții fondurilor private de pensii cu privire la taxarea dividendelor la fondurile de pensii, președintele PSD spune că nu a văzut ”vreo modificare la Codul Fiscal în acest sens”. ”Reglementatorul este ASF-ul. Ar trebui în acea zonă să se vină cu anumite variante. (...) Eu cred că Pilonul 2 nu trebuie desființat, dar, în schimb, trebuie să dezvoltăm și în ceea ce privește asigurările private, să dezvoltăm tot lanțul. Este insuficient ce s-a făcut pentru anul 2022, trebuie dezvoltată toată legislația și să-i dăm cu totul și cu totul altă anvergură”, adaugă Ciolacu, citat de news.ro.

Fostul ministru USR Claudiu Năsui susține că în Ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a Pilonului 2 de pensii.

"Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să vă ia contribuția la pilonul 2. Acei 3.75% pe care îi cotizați lunar pentru asta.

FOTO Hotelul monument istoric al falimentarei City Insurance a fost ofertat pe piață CITEȘTE ȘI FOTO Hotelul monument istoric al falimentarei City Insurance a fost ofertat pe piață

Vă scriu ca să știți ce urmează. Nu avem ce să le facem prin Parlament. Iar Avocatul poporului nu va ataca OUG-uri la CCR. Și chiar dacă cumva ar face-o, CCR nu va cenzura guvernul pe teme importante.

Se lucrează la mai multe scenarii, dar cert este că de data aceasta planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix același lucru. Diferența este că acum au și susținerea domnului Iohannis și deci a PNL.

Pe o piață puternic zdruncinată de probleme din ultimii ani, ASF se pregătește să analizeze contractele de reasigurare pe segmentul RCA, după ce a constatat că unele dintre acestea conțin clauze care diminuează riscurile preluate CITEȘTE ȘI Pe o piață puternic zdruncinată de probleme din ultimii ani, ASF se pregătește să analizeze contractele de reasigurare pe segmentul RCA, după ce a constatat că unele dintre acestea conțin clauze care diminuează riscurile preluate

De data asta, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară.

Primul pas este să acuze fondurile de P2 că au „pierdut banii românilor”. Lucrul acesta se va întâmpla pentru că randamentele de la P2 vor scădea din cauza creșterii dobânzilor. Nu e cazul să intru în detalii, dar, pe scurt, fondurile de P2 sunt pline de titluri de stat (că așa îi obligă statul). Iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc. Deci pierderi la pilonul 2.

Vor folosi ASF să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România.

După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că „iată că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze”. Adică să ne salveze de prăpădul pe care tot ei l-au creat. Și cu ocazia asta mai fac o companie de stat. Mai angajează niște activ de partid. Doar nu s-au terminat membrii de partid.

VIDEO Samsung a prezentat seria de smartwatch-uri Galaxy Watch 5 CITEȘTE ȘI VIDEO Samsung a prezentat seria de smartwatch-uri Galaxy Watch 5

Miza e să pună mâna pe cei 3.75% din CAS care merg acum spre pilonul 2. Să nu se mai ducă la pensia dumneavoastră, singura care e cu adevărat a dumneavoastră și care este cu adevărat contributivă. Se discută și să se împartă contribuția 1% și 2.75%, astfel încât nouă să ne scadă taxele pe muncă cu 1%, dar statul să ia cei 2.75%. Practic ne-ar cumpăra cu banii noștri.

Zic din timp, așa cum am zis și că vor crește taxele. Acum salivează la banii noștri de pensii și nimic nu-i poate împiedica să-i ia", este mesajul lui Năsui.

Miercuri, ministrul Muncii, Marius, Budăi, a afirmat că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma ce este virată de stat către Pilonul 2 de pensii. 

”Estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este 12 miliarde lei, exact cât virăm noi către Pilonul 2. Nu vreau să creez o știre de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm către Pilonul 2, este exclus așa ceva, este o lege”, a declarat Budăi. 

Întrebat, de asemenea, dacă face cineva presiuni să rămână în vigoare Pilonul 2, Budăi a exclus această variantă.

”Nu, exclus. Este o lege dată în România din 2004-2005. Nu e politica Ministerului Muncii la Pilonul 2. În primul rând, ASF trebuie să vină cu soluțiile necesare. Noi nu suntem afectați în Pilonul 1 în virarea contribuțiilor către Pilonul 2, deci pensia noastră nu este diminuată de transferul contribuțiilor către Pilonul 2. Asta am fost informați clar, de atunci”, a declarat Marius Budăi.

În aprilie 2017, cu PSD la guvernare, a izbucnit un scandal politic privind naționalizarea pensiilor private (Pilonul II). 

viewscnt
Afla mai multe despre
tintoiu
asf
nn
avocați
pensii private
amenda
sanctiune
daune morale