Asociațiile brokerilor: Educația financiară și pregătirea profesională a intermediarilor pot contribui la creșterea încrederii în asigurări și la dezvoltarea pieței de profil

Asociațiile brokerilor: Educația financiară și pregătirea profesională a intermediarilor pot contribui la creșterea încrederii în asigurări și la dezvoltarea pieței de profil
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 24 nov 2020

Nivelul de încredere în piața asigurărilor, care de-a lungul timpului a fluctuat, poate fi adus la un nivel ridicat printr-un proces de pregătire profesională continuă a intermediarilor, care, realizat susținut și într-un cadru reglementat, va conduce la creșterea gradului de educație financiară și, implicit, la dezvoltarea pieței asigurărilor pe termen mediu și lung, spun șefii asociațiilor brokerilor, UNSICAR și PRBAR, la videoconferința ISF2020.

"Experiența ne-a arătat că modelul de implementare a pregătirii profesionale a fost unul bun pentru piață, a fost unul echitabil pentru toate părțile implicate, dar orice lucru bun, prin adaptarea lui, prin șlefuirea lui, poate fi îmbunătățit. Pentru că piața a ajuns la un nivel de maturitate, au fost parcurse mai multe cicluri de pregătire profesională, UNSICAR consideră că e timpul ca persoanele implicate în activitatea de distribuție să-și desăvârșească cunoștințele, iar cei care au trecut prin mai multe cicluri de pregătire și formare profesională continuă să poată să-și de examenul de maturitate, un fel de definitivat. Pe acest subiect, UNSICAR a avut mai multe discuții cu ASF și pare că lucrurile se îndreaptă spre acest definitivat. Sper să găsim și soluția punerii în practică a definitivatului. UNSICAR a militat pentru aceleași drepturi și obligații pentru distribuitorii de asigurări în direcția pregătirii profesionale, indiferent că o persoană lucrează la un intermediar principal sau unul secundar. Credem că o pregătire profesională continuă realizată la un nivel ridicat poate contribui la creșterea gradului de încredere în domeniul asigurărilor, care, de-a lungul timpului a fluctuat", a declarat președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR), Dorel Duță.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Omniasig câștigă din nou flota de aeronave a TAROM, unul dintre cele mai mari conturi din România. Polița se situează între 2 și 2,5 milioane de dolari CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Omniasig câștigă din nou flota de aeronave a TAROM, unul dintre cele mai mari conturi din România. Polița se situează între 2 și 2,5 milioane de dolari
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Șeful Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare Reasigurare (PRBAR), Antonio Souvannasouck, spune că asociația și-a propus încă de la înființare implicarea activă în educația financiară și pregătirea și formarea profesională.

"Am avut PRBAR Academy, care până în pandemie, a derulat o serie de cursuri și seminarii de profil. În privința educației financiare, noi, brokerii, facem educație financiară încă de la prima vânzare a unei polițe de asigurare. PRBAR a fost implicată în programele derulate ASF, membrii noștri fiind foarte implicați până la declanșarea pandemiei și cred că programele în rândul elevilor din învățământul preuniversitar pot fi continuat online. Pregătirea profesională trebuie să fie diferențiată în funcție de complexitatea polițelor distribuite. Așteptăm ca noua normă să intre în vigoare și ne vom adapta pregătirea profesională la noile prevederi. Cred că educația financiară și pregătirea profesională trebuie să devină motorul creșterii pieței de asigurare", a declarat Souvannasouck.

Directorul general al Uniunii Societăților de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR), Alexandru Ciuncan, arată că pregătirea profesională a angajaților din industria brokerajului în asigurări are ca obiectiv principal protecția consumatorului.

"Așteptăm să vedem documentul final al viitoarei norme și majoritatea schimbărilor legislative sunt, bineînțeles, binevenite. Trebuie să ținem cont de context, de pandemie, și considerăm că este foarte importantă atragerea tinerilor în industrie, cum putem face ca procesul de pregătire profesională inițială să fie mai adaptat tinerilor, cum putem să-l facem mai digital, mai mai flexibil, mai atrăgător. Salutăm introducerea și rafinarea conceptelor de mentorat și debutant. Putem atrage, pe fondul creșterii numărului de persoane afectate de pandemie, care își vor pierde locurile de muncă, o parte din aceștia în acest domeniu, prin derularea unor programe de reconversie profesională", a spus Ciuncan.

viewscnt
Afla mai multe despre
educatie financiara
pregatire profesionala
asigurari