Conducerea ASF a venit în Parlament să explice cazul City Insurance. Parlamentarii USR cer audit de perfomanță la ASF. Comisie specială propusă pentru îmbunătățirea legislației

Conducerea ASF a venit în Parlament să explice cazul City Insurance. Parlamentarii USR cer audit de perfomanță la ASF. Comisie specială propusă pentru îmbunătățirea legislației
scris 29 sep 2021

ASF ar trebui să prezinte Parlamentului și un audit de performanță, nu numai un simplu raport de activitate, a declarat președintele Comisiei pentru buget-finanțe din Senat, senatorul USR PLUS Claudiu Mureșan, în urma unei discuții cu conducerea Autorității privitoare la situația City Insurance. Mureșan va solicita constituirea unei comisii speciale care să lucreze la îmbunătățirea legislației în domeniul produselor financiare, cu precădere a asigurărilor.

Audierea a avut ca obiectiv identificarea factorilor care au făcut posibilă prăbușirea companiei City Insurance, cu peste 3 milioane de polițe, și a cauzelor care au împiedicat conducerea ASF să-și exercite în mod corespunzător rolul de supraveghere a pieței și să prevină problemele celui mai mare jucător de pe piața RCA.

La solicitarea reprezentanților ASF, ședința a avut un caracter închis, pe motivul caracterului confidențial al informațiilor cu privire la măsurile luate de ASF, precum și a celor legate de anchetele pe care alte instituții ale statului le-au deschis în acest caz. La audieri a participat și președintele Comisiei economice, senatoarea USR PLUS Silvia Dinică precum și alți membri ai celor patru comisii – buget finanțe și economică – din Senat și Camera Deputaților.

Guvernul schimbă legea ca urmare a problemelor City Insurance. Cîțu cere anchete. Modificările pregătite CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă legea ca urmare a problemelor City Insurance. Cîțu cere anchete. Modificările pregătite

Președintele Comisiei, senatorul USR PLUS Claudiu Mureșan a cerut conducerii ASF un raport de activitate din ultimul an și un plan de strategie pentru perioada următoare, cu scopul de a diminua riscurile pe piața pe care instituția le supraveghează.

”Sunt mai multe întrebări la care va trebui să găsim rapid un răspuns: Ce pârghii are ASF pentru a opri scumpirea până la dublare a RCA-urilor din cauza prăbușirii City? Cum și cât de protejat este cetățeanul în acest moment? Cum facem ca alte companii să nu mai comită ilegalități și abuzuri precum cele făcute de City? Recent, am modificat legea de funcționare a ASF astfel încât instituția să aibă instrumentele necesare pentru a controla piața și a asigura buna ei funcționare. Dacă ASF are nevoie de instrumente suplimentare, să vină cu propuneri, dar nu de genul imunitate penală absolută pentru toată conducerea instituției, căci nu o vom accepta niciodată”, a arătat Mureșan în urma discuțiilor.

UNIQA Asigurări vrea să iasă din piața RCA CITEȘTE ȘI UNIQA Asigurări vrea să iasă din piața RCA

Președintele Comisiei de buget finanțe din Senat a mai anunțat că săptămâna viitoare va solicita Biroului Permanent constituirea unei comisii speciale care să lucreze la îmbunătățirea legislației în domeniul produselor financiare, cu precădere a asigurărilor. De asemenea, Mureșan consideră că ASF ar trebui să prezinte Parlamentului și un audit de performanță, nu numai un simplu raport de activitate.

”Trebuie să analizăm performanța instituției, felul în care funcționează - sau nu - la parametrii ceruți în legea de organizare și funcționare și dacă instituția își îndeplinește rolul de garant al banilor românilor”, a declarat Claudiu Mureșan.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
city insurance
faliment
parlament
audit
performanta
comisie
legislatie
muresan
usr