Autoritățile americane au închis compania de tranzacții Bitcoin BTC-e și l-au arestat pe proprietarul de origine rusă pentru spălare de bani și facilitarea altor infracțiuni

Autoritățile americane au închis compania de tranzacții Bitcoin BTC-e și l-au arestat pe proprietarul de origine rusă pentru spălare de bani și facilitarea altor infracțiuni
scris 28 iul 2017

BTC-e, una dintre cele mai cunoscute platforme de tranzacționare a monedelor virtuale, inclusiv Bitcoin, a fost închisă și amendată de către autoritățile din Statele Unite.

FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network), departamentul Guvernului American care luptă împotriva infracțiunilor financiare, a amendat compania de tranzacții a monedelor virtuale BTC-e cu suma record de 110 milioane de dolari și pe proprietarul acesteia, Alexander Vinnik, cu 12 milioane de dolari.

Alexander Vinnik, cetățean rus, a fost arestat, la cererea Statelor Unite, pe teritoriul Greciei și pus sub învinuire pentru 21 de capete de acuzare.

După scandalul legat de manipularea pieței, autoritățile britanice renunță la indicatorul Libor, pe baza căruia sunt calculate costurile pentru produse financiare de sute de mii de miliarde de dolari CITEȘTE ȘI După scandalul legat de manipularea pieței, autoritățile britanice renunță la indicatorul Libor, pe baza căruia sunt calculate costurile pentru produse financiare de sute de mii de miliarde de dolari

Având sediul în Bulgaria, BTC-e este o platformă de tranzacții pentru monedele digitale care oferă un nivel foarte mare de intimitate utilizatorilor săi. Aceștia nu au nevoie decât de nume de utilizator, parolă și o adresă de mail pentru a schimba monede.

Autoritățile americane acuză BTC-e și pe Alexander Vinnik că, prin intermediul anonimității oferite utilizatorilor săi, a facilitat spălarea de bani și alte activități financiare ilicite unui număr mare de utilizatori din întreaga lume.

Spre exemplu, autorii virusului CryptoWall, cel care a stat la baza unuia dintre cele mai mari atacuri cu ransomware, s-au folosit de BTC-e pentru a-și primi o parte din banii trimiși de victimele virusului.

Rulajul pe acțiunile Băncii Transilvania, stimulat de știrile privind tranzacțiile în sectorul bancar românesc CITEȘTE ȘI Rulajul pe acțiunile Băncii Transilvania, stimulat de știrile privind tranzacțiile în sectorul bancar românesc

Mandatul pe numele lui Alexander Vinnik a fost emis în luna ianuarie, însă autoritățile americane au amânat măsurile anunțate acum până când acesta a vizitat o țară ce are acord de extrădare cu Statele Unite, cum este Grecia.

La operațiune au colaborat mai multe agenții americane, inclusiv FBI și IRS.

Măsura autorităților americane se dorește a fi și un avertisment pentru alte platforme care lucrează cu Bitcoin. Nu moneda în sine este problema autorităților, ci anonimitatea care poate fi folosit în scopuri criminale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bitcoin
fbi