Autoritățile europene nu vor să renunțe la Euribor

Autoritățile europene nu vor să renunțe la Euribor
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2020

Euribor, rata dobânzii practicată pe piața interbancară din zona euro, va fi disponibilă în viitorul apropiat, a anunțat luni Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Autoritățile din întreaga lume au început să revizuiască indicatorii de referință de pe piața interbancară, în ideea de a evita cazurile de manipulare. Însă utilizarea extinsă a acestor indicatori într-o gamă largă de contracte financiare, de la ipoteci la instrumente derivate, face ca tranziția la indicatori alternativi să fie un proces lent, scrie Agerpres.

BRD semnează un parteneriat de imagine cu handbalista Cristina Neagu CITEȘTE ȘI BRD semnează un parteneriat de imagine cu handbalista Cristina Neagu

Echivalentul Euribor pe piața londoneză - Libor (London Interbank Offered Rate) - nu va mai fi folosit de la finalul lui 2021, după ce mai multe bănci importante și societăți de brokeraj din Europa și SUA au primit amenzi consistente pentru că au manipulat ratele dobânzilor.

Dar Steven Maijoor, președintele ESMA, a declarat că Euribor (Euro Interbank Offered Rate), a avut o evoluție bună în timpul recentelor turbulențe de pe piețe provocate de extinderea pe plan global a pandemiei de coronavirus (COVID-19).

"Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe va înlocui FSMA din Belgia ca supervizor al Euribor din ianuarie 2022 și pot să precizez clar că, până în acest moment, suspendarea Euribor nu face parte din planurile noastre", a afirmat Maijoor la un eveniment organizat de publicația online City Week.

"Așadar, ne așteaptă căi divergente pentru Libor și Euribor", a explicat șeful ESMA.

viewscnt
Afla mai multe despre
euribor
euro