Balanța comercială a Uniunii Europene a revenit pe excedent, în urma scăderii prețurilor la energie

Balanța comercială a Uniunii Europene a revenit pe excedent, în urma scăderii prețurilor la energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 aug 2023

Balanța comercială a Uniunii Europene a revenit pe excedent, în trimestrul doi din 2023, după șase trimestre de deficit, în urma scăderii prețurilor la energie, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Datele comerciale recente relevă că în trimestrul doi din 2023 exporturile au scăzut cu 2% și importurile cu 3,5%, ceea ce a dus la un mic excedent comercial de un miliard de euro. Este o îmbunătățire semnificativă față de un deficit de 155 miliarde de euro înregistrat în trimestrul trei din 2022, cel mai ridicat deficit din 2019, scrie Agerpres.

Gara de Nord va fi modernizată de către o asociere de firme românești CITEȘTE ȘI Gara de Nord va fi modernizată de către o asociere de firme românești

În trimestrul doi din 2023, scăderea importurilor în afara UE a fost legată de un declin de 15,6% la energie și de 10,9% la materiile prime, față de primele trei luni din 2023.

În privința exporturilor, s-au înregistrat scăderi în toate sectoarele, exceptând utilajele și vehiculele (creștere de 2,5%). Cel mai semnificativ declin al exporturilor s-a înregistrat la energie (minus 22,5%) și materii prime (minus 9,3%).

În trimestrul doi din 2023, UE a înregistrat un excedent comercial de 15,6 miliarde de euro la alimente, băuturi și tutun și de 48,5 miliarde de euro la produse chimice.

De asemenea, în perioada aprilie-iunie 2023, s-a înregistrat un excedent comercial de 52,4 miliarde de euro la utilaje și vehicule, a treia creștere trimestrială consecutivă.

La energie, balanța comercială a Uniunii Europene s-a îmbunătățit, de la un deficit de 115,3 miliarde de euro în primele trei luni din 2023, la un deficit de 100 miliarde de euro în trimestrul doi din 2023. 

viewscnt
Afla mai multe despre
balanța comercială
ue