Banca italiană Monte dei Paschi se apropie de vânzarea unui portofoliu de credite neperformante de peste 24 miliarde de euro

Banca italiană Monte dei Paschi se apropie de vânzarea unui portofoliu de credite neperformante de peste 24 miliarde de euro
scris 11 mai 2018

Banca italiană Monte dei Paschi, cea mai veche instituție bancară din lume aflată încă în activitate, a finalizat procesul de securitizare a unui portofoliu de credite neperformante cu o valoare brută de circa 24,1 miliarde de euro, obținând rating recomandat investitorilor pentru tranșa senior, transmite Reuters.

Monte dei Paschi, la care statul italian deține o participație de 68%, a anunțat joi că în următoarele câteva săptămâni urmează să obțină garanții de stat pentru titlurile senior și că portofoliul de împrumuturi neperformante va fi scos din bilanțul băncii până în luna iunie, scrie News.ro.

În contextul bilanțurilor bancare, securitizarea este o modalitate de finanțare prin crearea de titluri de valoare. Prin securitizare, creanțele ipotecare (creditele ipotecare generate de o bancă), ca elemente de activ ale bancii, sunt vândute de către bancă. În consecință, acestea sunt scoase în afara bilanțului băncii, fiind protejate în totalitate în cazul falimentului băncii originatoare.

Taxa de 1 leu pe ordinul executat alungă investitorii individuali exclusiv către acțiunile lichide. Piața AeRO arată tot mai mult ca o casă pustie, iar investitorii reclamă că nu-și află contrapartea „Stau cu ordinul ăla până mă plictisesc” CITEȘTE ȘI Taxa de 1 leu pe ordinul executat alungă investitorii individuali exclusiv către acțiunile lichide. Piața AeRO arată tot mai mult ca o casă pustie, iar investitorii reclamă că nu-și află contrapartea „Stau cu ordinul ăla până mă plictisesc”

Securitizarea implică in general crearea de titluri de valoare, adică titluri ipotecare, pentru că au la bază creanțe ipotecare.

Banca a precizat că au fost emise titluri senior în valoare de 2,92 de miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
monte dei paschi
credite neperformante