Banca Națională a Elveției anunță pierderi record

Banca Națională a Elveției anunță pierderi record
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mar 2023

Banca Naționala a Elveției (SNB) a raportat pierderi anuale de 132,5 miliarde de franci (141,54 de miliarde de dolari) pe ansamblul anului 2022, în linie cu estimările preliminare anunțate în luna ianuarie, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acestea pierderi, cele mai mari din istoria de 115 ani a SNB, au fost provocate de diminuarea valorii investițiilor făcute de SNB, ca urmare a scăderilor înregistrate anul trecut de piețele de acțiuni și obligațiuni. Aprecierea francului elvețian a avut de asemenea un efect negativ asupra rezultatelor SNB, reducând randamentele generate de SNB de pe urma investițiilor străine, atunci când acestea sunt reconvertite în franci.

Facebook crește durata filmărilor verticale CITEȘTE ȘI Facebook crește durata filmărilor verticale

Din cauza pierderilor istorice înregistrate de SNB în 2022, care vin după un profit de 26 miliarde de franci în 2021, instituția nu va plăti dividende anuale către guvernul federal și cantoanele elvețiene, fiind pentru a doua oară când acest lucru se întâmplă de la înființarea Băncii Naționale a Elveției, în anul 1907, scrie Agerpres.

Aceste pierderi au șters complet rezerva de distribuție a SNB, în valoare de 102,5 miliarde de franci, ceea ce înseamnă că banca centrală a Elveției a afișat o pierdere netă de 39,5 miliarde de franci după alocarea provizioanelor.

Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporații în care majoritatea acțiunilor sunt deținute de Guvernul federal elvețian și cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privați care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

În 2021, profitul net realizat de Banca Națională a Elveției (SNB) a urcat până la 26,3 miliarde franci, de la 20,8 miliarde franci în 2020, astfel că instituția a plătit dividende în valoare de șase miliarde de franci.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca națională a elveției
pierderi