Banca Națională a Elveției se confruntă cu o presiune enormă asupra monedei naționale

Banca Națională a Elveției se confruntă cu o presiune enormă asupra monedei naționale
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2020

Banca Națională a Elveției nu are alternativă la politica sa monetară ultra-expansionistă, criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) punând o presiune "enormă" pe francul elvețian, care se apreciază semnificativ, a declarat președintele SNB, Thomas Jordan, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Moneda Elveției este văzută ca o investiție de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al țării. Aceste evoluții forțează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului și a proteja economia țării dependentă de exporturi, scrie Agerpres.

INTERVIU Gyula Fatér, OTP Bank: Criza va avea un impact major asupra sistemului bancar. Recuperarea economică va fi însă mai rapidă decât după 2009 CITEȘTE ȘI INTERVIU Gyula Fatér, OTP Bank: Criza va avea un impact major asupra sistemului bancar. Recuperarea economică va fi însă mai rapidă decât după 2009

Banca Națională a Elveției nu este încântată că rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB este la minus 0,75%, a declarat Jordan, într-un interviu acordat publicației SonntagsZeitung.

Ratele dobânzilor - cele mai scăzute din lume - ar putea fi majorate de îndată ce circumstanțele o permit, deși în prezent este imposibil.

"Din păcate, nu avem altă alegere decât să menținem rata negativă a dobânzii. Fără ea, am fi acum într-o situație mult mai dificilă", a explicat președintele SNB.

Acesta a adăugat: "Francul elvețian ar fi cu mult mai atractiv și condițiile de finanțare pentru economia elvețiană ar fi mult mai dificile. În acest moment este necesară rata negativă a dobânzii pentru a evita pagube majore produse Elveției".

De asemenea, Jordan a confirmat intervenția SNB pe piețele valutare, pentru a ține sub control recenta apreciere a francului elvețian.

Totalul depozitelor la vedere - banii pe care-i țin băncile comerciale la SNB pe termen scurt - a urcat cu aproape 77 miliarde de franci elvețieni anul acesta, în timp ce moneda Elveției a atins cel mai ridicat nivel față de euro din iulie 2015. O creștere a depozitelor la vedere indică achiziții valutare. SNB a cheltuit pentru achiziții valutare 13,2 miliarde de franci elvețieni în 2019 și 2,3 miliarde de franci elvețieni în 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca națională a elveției
franc elvetian