BBVA vrea să își preia rivalul, într-o tranzacție de 12 miliarde euro, după o tentativă eșuată

BBVA vrea să își preia rivalul, într-o tranzacție de 12 miliarde euro, după o tentativă eșuată
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mai 2024

Grupul bancar spaniol BBVA a anunțat că este interesat de preluarea Sabadell, și a depus o ofertă care evaluează rivala mai mică la aproximativ 12 miliarde de euro, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

O uniune între a doua și a patra mare bancă din Spania, după o încercare similară care a eșuat în 2020, ar crea un creditor cu active totale de peste 1.000 de miliarde de euro și ar reprezenta cel mai recent proces de consolidare din sectorul bancar spaniol, arată Agerpres.

Fondatorul Binance a scăpat cu o pedeapsă mică CITEȘTE ȘI Fondatorul Binance a scăpat cu o pedeapsă mică

Posibila fuziune ar permite BBVA să-și extindă activitatea dincolo de Mexic, principala sa piață, și de economiile în curs de dezvoltare, cum ar fi cele din America de Sud și Turcia, și să se concentreze pe piața internă.

„Noua entitate ar avea pe plan global peste 100 de milioane de clienți și ar avea ca obiectiv să devină „cea mai mare bancă în funcție de capitalizarea bursieră din zona euro”, se arată într-un comunicat al BBVA.

Fondul Proprietatea taie masiv rezervele legale și este în măsură să distribuie dividende speciale CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea taie masiv rezervele legale și este în măsură să distribuie dividende speciale

Sabadell, ale cărei acțiuni au crescut de cinci ori din 2020, a precizat că Board-ul său va analiza oferta.

Potențiala fuziune vine după o perioadă de consolidare în sector, în condițiile în care băncile spaniole caută să-și reducă costurile și să-și extindă activitățile. Spania are acum 10 bănci, în scădere de la 55 înainte de începutul crizei financiare globale din 2008.

Instrumentele derivate ar urma să întârzie la BVB. Există riscuri legate de termenul-limită pentru implementarea Contrapărții Centrale. Potențială reflectare în situațiile finanicare ale grupului CITEȘTE ȘI Instrumentele derivate ar urma să întârzie la BVB. Există riscuri legate de termenul-limită pentru implementarea Contrapărții Centrale. Potențială reflectare în situațiile finanicare ale grupului

Combinarea entităților are sens din punct de vedere strategic, a precizat BBVA, ținând cont de modelele lor de afaceri complementare, Sabadell fiind un jucător important pe segmentul IMM-urilor. De asemenea, economiile de costuri pentru BBVA ar urma să se situeze la aproximativ 850 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bbva
concedieri