Banca Națională a Ungariei a redus în mod neașteptat dobânda cheie, pentru a susține inflația

Banca Națională a Ungariei a redus în mod neașteptat dobânda cheie, pentru a susține inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2016

Banca Națională a Ungariei a redus în mod neașteptat dobânda cheie, reluând relaxarea monetară după șapte luni, pentru a combate încetinirea inflației și a creșterii economice, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dobânda pentru depozitele pe trei luni a fost redusă de la 1,35% la un minim de 1,2%, scrie News.ro

Unul din 19 analiști intervievați de Bloomberg a anticipat că banca centrală va reduce dobânda la 1,25%, în timp ce restul nu s-au așteptat la o reducere.

”Progresul și amploarea ciclului de relaxare monetară va depinde probabil de reacția pieței valutare. Perspectiva ca inflația să depășească 2% în 2017 și percepția noastră că banca centrală va favoriza stabilitatea dobânzilor și evitarea unei succesiuni prea rapide de majorări ale acestora ar trebui să limiteze relaxarea monetară”, a declarat Agata Urbanska-Giner, analist la HSBC Holdings în Londra, care s-a așteptat la măsură.

Sub presiunea rămânerii inflației sub ținta băncii centrale, instituția a renunțat la angajamentul de a nu modifica dobânzile până la sfârșitul acestui an.

Noile măsuri de stimulare anunțate în această lună de Banca Centrală Europeană (BCE) sporesc probabilitatea ca activele Ungariei să atragă investiții care să întărească forintul și să reducă prețurile în continuare, iar investitorii au pariat deja pe faptul că autoritățile de la Budapesta vor reduce costurile de împrumut în acest an.

Statul s-a împrumutat pe un an de la bănci cu un miliard de lei, la un randament mediu de 0,68% pe an CITEȘTE ȘI Statul s-a împrumutat pe un an de la bănci cu un miliard de lei, la un randament mediu de 0,68% pe an

Forintul s-a apreciat în acest an cu 1,4% față de euro.

Banca centrală, care a anunțat anterior că va monitoriza atent deciziile BCE, anticipează riscuri semnificative pentru atingerea țintei de inflație de 3%, din cauza scăderii prețurilor petrolului și a rezistenței neașteptate a forintului, a explicat viceguvernatorul instituției, Marton Nagy.

Banca centrală a redus deja, în septembrie, dobânda pentru depozitele overnight și pentru împrumuturi, cu 0,25 puncte procentuale, la 0,1%, respectiv 2,1%.

Inflația din Ungaria a încetinit la 0,3% în februarie, de la 0,9% în luna precedentă. Este probabil ca banca centrală să reducă estimarea actuală, referitoare la o creștere de 1,7% a prețurilor de consum în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca nationala a ungariei
dobanda cheie