13 bănci din Bulgaria și Croația intră sub supravegherea directă a BCE

13 bănci din Bulgaria și Croația intră sub supravegherea directă a BCE
scris 14 sep 2020
Banca Centrală Europeană (BCE)  va supraveghea în mod direct, de al 1 octombrie, 5 bănci din Bulgaria și 8 bănci din Croația, în contextul în care cele două state au fost incluse în Uniunea Bancară și se pregătesc de intrarea în zona euro.
 
Cele mai multe sunt subsidiare ale unor grupuri europene semnificative, aflate deja sub supravegherea BCE.

Astfel, instituțiile vizate de supravegherea directă a BCE includ 4 subsidiare din Bulgaria și 7 subsidiare din Croația ale unor grupuri din Belgia, Grecia și Austria, considerate semnificative și la nivel local.

În plus, supravegherea va viza două instituții noi, DSK Bank (Bulgaria) și Addiko Bank (Austria, inclusiv subsidiarele din Bulgaria și Croația).

Normele de aplicare a programului IMM Invest au fost modificate. Guvern: Creditele aprobate ajung la 1% din PIB CITEȘTE ȘI Normele de aplicare a programului IMM Invest au fost modificate. Guvern: Creditele aprobate ajung la 1% din PIB

BCE va avea o colaborare strânsă cu băncile centrale din Bulgaria și Croația și a stabilit, anul acesta, gradul de importanță al fiecărei bănci din sistemul bancar al celor două țări.

Lista completă a băncilor din Bulgaria și Croația care intră sub supravegherea directă a BCE este următoarea: UniCredit Bulbank AD (Bulgaria), DSK Bank AD (Bulgaria), United Bulgarian Bank AD,  Eurobank Bulgaria AD, Raiffeisenbank EAD (Bulgaria), Zagrebacka Banka d.d. (Croația),  Privredna Banka Zagreb d.d. (Croașia), Erste & Steiermarkische Bank d.d. (Croația), PBZ Stambena Stedionica d.d. (Croația), Raiffeisenbank Austria d.d. (Croația), Raiffeisen Stambena Stedionica d.d. (Coația), Sberbank d.d. (Croația), Addiko Bank d.d. (Croația).

BCE supraveghează în mod direct 115 de bănci considerate semnificative din țările participante la Mecanismul Unic de Supravegherea, unul dintre pilonii Uniunii Bancare. Aceste bănci dețin aproximativ 82% din activele bancare din zona euro.

Decizia prin care se stabilește dacă o bancă este considerată semnificativă se bazează pe o serie de criterii, disponibile aici.

În vară, Bulgaria și Croația au fost acceptate în anticamera zonei euro, ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb-n.r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
croatia
uniunea bancara
zoan euro
erm-ii
anticamera euro
sypraveghere bce