Banca Angliei a majorat dobânda cheie pentru prima oară în 10 ani. Lira pierde teren față de dolar

Banca Angliei a majorat dobânda cheie pentru prima oară în 10 ani. Lira pierde teren față de dolar
scris 2 nov 2017

Banca Angliei a operat, joi, prima majorare a dobânzii cheie din ultima decadă, în contextul creșterii presiunilor inflaționiste și al unui avans economic preconizat a fi “modest” în următorii ani. Dobânda de politică monetară a fost majorată cu 0,25 puncte procentuale, la 0,50%.

În favoarea creșterii s-au pronunțat 7 din cei 9 membrii ai comitetului de politică monetară (MPC), în timp ce 2 membri au votat împotrivă. Toți membrii au agreat ca viitoarele majorări să fie făcute “gradual și limitat”.   

Lira sterlină, care a deschis tranzacțiile de astăzi în scădere, și-a accentuat deprecierea față de dolar după anunțarea deciziei de politică monetară. În jurul orei 15:30, moneda britanică era cotată la 1,3113 dolari, în scădere cu 1% comparativ cu prețul de 1,3246 dolari la care a închis ieri. Pe piața de capital, indicele FTSE 100 era în creștere cu 0,7%, la 7540,06 puncte.

Capitalizarea Poștei Române cu 170 milioane de lei de la bugetul de stat merge mai departe. CITEȘTE ȘI Capitalizarea Poștei Române cu 170 milioane de lei de la bugetul de stat merge mai departe.

“Inflația anuală a accelerat la 3% în septembrie. MPC încă se așteaptă ca inflația să depășească 3% în octombrie, având în vedere că deprecierea anterioară a lirei sterline și creșterile recente ale prețurilor la energie continuă să fie transmise consumatorilor (…) estimăm că inflația va reveni spre nivelul țintit anul viitor, sub condiția unei traiectorii blânde de creștere a ratei de referință”, potrivit comunicatului publicat de bancă după ședința de astăzi.

În același timp, banca centrală se așteaptă la o creștere economică “modestă” în următorii ani.

“Incetitudinile legate de Brexit pun presiune pe activitatea internă, care a încetinit, cu toate că ritmul de creștere global a accelerat. Se pare că limitările generate de Brexit la nivelul investițiilor și al forței de muncă accentuează încetinirea considerabilă a ratei la care economia poate crește fără să determine presiuni inflaționiste, fenomen care a devenit tot mai evident în anii recenți”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
baca angliei
politica monetara
dobanda cheie
majorare