Banca Centrală Europeană a menținut la zero dobânda cheie, în linie cu estimările analiștilor

Banca Centrală Europeană a menținut la zero dobânda cheie, în linie cu estimările analiștilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 iun 2016

Banca Centrală Europeană (BCE) a păstrat joi dobânda cheie la nivelul minim record de 0%, decizie anticipată de analiști. Cea mai recentă modificare a dobânzii de politică monetară a avut loc în luna martie, când BCE a redus rata dobânzii cu 0,05 puncte procentuale, de la nivelul de 0,05%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Totodată, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât menținerea la 0,25%, respectiv -0,40% a dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit, se arată într-un comunicat al instituției.

În martie, BCE a anunțat un nou pachet de măsuri în vederea stimulării economiilor din zona euro și aducerea inflației pe traiectoria țintită de bancă, în condițiile în care prețurile de consum sunt afectate de ieftinirea petrolului și de încetinirea creșterii economiei mondiale. Alături de reducerea ratei dobânzii cheie, banca a suplimentat achizițiile lunare de active din zona euro cu 20 miliarde de euro, la 80 miliarde de euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de instituții nonbancare și lansarea unei noi serii de operațiuni țintite de refinanțare pe termen mai lung.

BCE: Doar un șoc economic major ar putea duce la adoptarea unor noi măsuri de stimulare pe termen scurt CITEȘTE ȘI BCE: Doar un șoc economic major ar putea duce la adoptarea unor noi măsuri de stimulare pe termen scurt

Potrivit comunicatului publicat joi, BCE va face primele achiziții de titluri emise de companii începând cu data de 8 iunie, în timp ce noua serie de operațiuni de refinanțare va fi lansată pe 22 iunie.

Inflația din zona euro s-a menținut în teritoriu negativ pentru a doua lună consecutiv în mai, arată datele Eurostat. Prețurile de consum din zona euro au scăzut luna trecută cu 0,1%, declinul fiind însă sub cel de 0,2% înregistrat în aprilie.

Rata inflației se află de trei ani sub ținta pe termen mediu a BCE, de aproape 2%, iar obiectivul rămâne în continuarea departe de a fi atins, în pofida măsurilor adoptate în ultimul an de instituția bancară.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banca centrala europeana
dobanda cheie
politica monetara