BCE a decis să renunțe la bancnota de 500 de euro, din cauza spălării de bani

BCE a decis să renunțe la bancnota de 500 de euro, din cauza spălării de bani
scris 4 mai 2016

Board-ul Băncii Centrale Europene (BCE) a anunțat, miercuri, că va renunța definitiv la bancnota sa de 500 de euro, cea mai valoroasă aflată în circulație, după ce aceasta a devenit un ajutor nesperat pentru infractorii implicați în spălarea de bani, scrie AP.

Bancnotele care sunt în circulație vor rămâne valabile, însă nu vor mai fi emise noi bancnote după anul 2018, scrie News.ro.

”Am luat în considerare îngrijorările cu privire la modul în care bancnota facilitează activitățile ilicite”, și-a argumentat BCE decizia.

Bancnote sunt rareori văzute în circulație, iar cele mai mulți casieri refuză să le accepte. Însă, acestea reprezintă 30% din trilionul de euro care este în circulație în acest moment și au apărut tot mai mult în investigațiile privind spălarea de bani.

EXCLUSIV Lista oamenilor de afaceri, a vedetelor și a politicienilor cărora Fiscul le verifică averea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista oamenilor de afaceri, a vedetelor și a politicienilor cărora Fiscul le verifică averea

Bancnota facilitează activitățile ilicite tocmai pentru că un milion de euro în bancnote de 500 de euro cântărește doar 2,2 kilograme și poate fi transportat cu ușurință într-o geantă de laptop.

Pe lângă îngrijorările legate de contrabandă și spălarea de bani, viitorul bancnotelor cu valoare mare și chiar al numerarului în general a fost pus sub semnul întrebării ca urmare a utilizării în creștere a plăților electronice și a monedelor electronice.

Publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a relatat, în februarie, că retragerea pe pe piață a bancnotei de 500 de euro ar costa peste 500 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
bancnota
500 euro