Banca Mondială împrumută din nou România

Banca Mondială împrumută din nou România
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iul 2023

Consiliul de Administrație al Grupului Băncii Mondiale (WBG) a aprobat cel de-al doilea împrumut, în valoare de 591,9 milioane euro, de Politici de Dezvoltare (Development Policy Loan, DPL), pentru a sprijini o creștere incluzivă și verde în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acest împrumut este cel de-al doilea din seria de două operațiuni de finanțare care sprijină Guvernul în realizarea unor reforme structurale cheie pentru creșterea nivelului de incluziune, consolidarea managementului fiscal, promovarea decarbonizării și îmbunătățirea rezilienței la schimbările climatice.

Această finanțare vine în sprijinul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, facilitând absorbția sporită a fondurilor europene. Prima operațiune de finanțare pentru politicii de dezvoltare din această serie a fost aprobată în iunie 2022 și a avut o valoare de 622,2 milioane euro.

"Prin intermediul acestei finanțări, Banca Mondială ajută Guvernul să-și intensifice eforturile de sprijinire a incluziunii sociale, de îmbunătățire a managementului fiscal și de accelerare a tranziției energetice. O analiză recentă a Băncii Mondiale arată că România trebuie să adreseze provocările în materie de sărăcie și incluziune, iar capacitatea statului de a realiza acest obiectiv necesită instituții puternice. Acesta este motivul pentru care asistența tehnică a Băncii Mondiale vine în completarea sprijinului financiar", a declarat Anna Akhalkatsi, manager de țară al Băncii Mondiale în România.

Asistența Băncii Mondiale vizează promovarea incluziunii prin intermediul consolidării programelor de protecție socială, cum ar fi integrarea persoanelor cu dizabilități în cadrul comunității și facilitarea integrării pe termen mai lung a persoanelor dislocate forțat din Ucraina. De exemplu, familiile cu venituri mici și persoanele singure din România care trăiesc în condiții de sărăcie monetară relativă vor beneficia de sprijin sporit prin programul Venitul Minim de Incluziune (VMI). Pentru a facilita implementarea VMI, acest DPL a sprijinit adoptarea reglementărilor necesare, asigurând totodată indexarea beneficiilor cu rata medie anuală a inflației pentru menținerea acestora la un nivel adecvat.

Finanțarea contribuie și la consolidarea managementului fiscal, prin eliminarea excepțiilor fiscale și consolidarea cadrelor bugetare.

Șeful Rezervei Federale: Vor avea loc noi restricții monetare, inclusiv majorarea dobânzilor la ședințe consecutive CITEȘTE ȘI Șeful Rezervei Federale: Vor avea loc noi restricții monetare, inclusiv majorarea dobânzilor la ședințe consecutive

În plus, finanțarea propune un set de reforme importante privind decarbonizarea economiei, facilitând tranziția verde în România. Concret, vizează politicile publice referitoare la eliminarea treptată a cărbunelui și încurajarea eficienței energetice, a producției de hidrogen verde, a capacităților de stocare a energiei, precum și a creșterii gradului de acoperire forestieră. Finanțarea oferă, de asemenea, sprijin pentru mobilizarea capitalului privat la scară largă.

"Aceste acțiuni nu doar că vor sprijini tranziția energetică a României, dar vor contribui și la realizarea obiectivelor Uniunii Europene de a deveni prima regiune net-zero până în 2050", precizează cursa citată.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondiala
romania