Profitul BNR aproape s-a înjumătățit anul trecut

Profitul BNR aproape s-a înjumătățit anul trecut
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 28 iun 2023

Banca Națională a României a înregistrat un profit în scădere cu 46% la 1,08 miliarde de lei. Banca și-a dublat venitul operațional net, însă înregistrat cheltuieli mari de șapte ori cu reevaluarea plasamentelor în titluri în valută, pe fondul creșterii randamentelor la nivel internațional și a scăderii prețurilor titlurilor cu venit fix.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

BNR a obținut anul trecut un profit operațional de 5 miliarde de lei, cu 102% peste profitul operațional al anului anterior.

Pe de altă parte, banca a înregistrat cheltuieli cu diferențele nefavorabile din reevaluarea titlurilor denominate în valută în sumă de 3,33 miliarde de lei, față de 461 milioane de lei în 2021. Totodată, banca a mai înregistrat și cheltuieli cu diferențele nefavorabile din reevaluarea activelor nete în valută în sumă de 588,6 milioane de lei, la 31 decembrie 2021 nefiind înregistrate asemenea costuri.

Venituri de 5,2 miliarde de lei din plasamentele în valută

Activitatea de administrare a activelor și pasivelor în valută în anul 2022 a generat venituri în sumă de 6,69 miliarde de lei și cheltuieli de 1,45 miliarde de lei, obținându-se un profit de 5,23 miliarde de lei.

Banca a înregistrat diferențe favorabile de 28,5 miliarde de lei în contul special de reevaluare și diferențe nefavorabile de 3,9 miliarde de lei. Primele sunt reflectate în poziția de capital și ultimele în contul de profit și pierdere, pe partea de cheltuieli și reflectă valoare de piață a titlurilor în valută.

În total, anul trecut BNR a avut venituri de 6,77 miliarde de lei și cheltuieli de 5,69 miliarde de lei, rezultând astfel un profit net de 1,08 miliarde de lei.

BNR a vărsat la bugetul de stat aproape 866 de milioane de lei – 80% din veniturile nete – și a majorat rezervele statutare cu aproape 130 de milioane de lei.

Profitul BNR aproape s-a înjumătățit anul trecut

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
banca nationala a romaniei
profit bnr
rezultate bnr