BCR, profit net de 315 mil. lei în primele trei luni, în scădere ușoară față de anul trecut

BCR, profit net de 315 mil. lei în primele trei luni, în scădere ușoară față de anul trecut
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 4 mai 2016

Banca Comercială Română, cea mai mare bancă locală după active, a obținut un profit net de 315,1 milioane de lei în primele trei luni din acest an, în scădere cu 8,4% față de aceeași perioadă din 2016.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Rezultatul operațional al băncii a scăzut cu 15,7% față de anul trecut la 330,6 milioane de lei din cauza unei contribuții mai reduse din creditele neperformante, a marjelor de dobânzi mai scăzute, un mediu de dobânzi scăzute și o creștere a costurilor datorata plații integrale în trimestru trecut a contribuției anuale către fondul de garantare a depozitelor, arată banca într-un comunicat.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 10%, la 459,2 milioane de lei, urmare a faptului că banca a încasat mai puțin din creditele cu probleme și ratele de dobândă au scăzut.

Veniturile din comisioane au crescut cu 5,7%, la 177,1 milioane de lei, pe seama veniturilor mai mare generate de tranzacțiile bancare.

Rezultatul net din tranzacționare a crescut cu 42,2%, la 88,1 milioane de lei, datorită rezultatelor mai bune obținute din vânzarea instrumentelor financiare și a unui efect pozitiv al reevaluării pozițiilor valutare.

Banca nu a compensat scăderile de venituri cu cheltuieli administrative mai mici. Cele din urmă au crescut cu 13,4% față de primul trimestru din 2015, la 405,6 milioane de lei.

Carrefour, Auchan, Metro, Selgros și Mega Image, pe lista datornicilor la stat cu un total de 36 mil. euro CITEȘTE ȘI Carrefour, Auchan, Metro, Selgros și Mega Image, pe lista datornicilor la stat cu un total de 36 mil. euro

Ca atare, raportul cost-venit a crescut la 55,1%, în timp ce anul trecut era considerabil mai bun, la 47,7%.

Banca a acordat credite noi retail de 1,1 miliarde de lei și credite noi corporate de 900 de milioane de lei.

Rata creditelor neperformante era de 19,5%, la 31 martie 2016, față de 25,6% la 31 martie 2015. Deși BCR a negociat vânzarea unui portofoliu de credite neperformante la finele anului trecut, ce trebuia să se vadă în bilanțuri la începutul lui 2016, rata neperformantelor a scăzut cu doar 0,7 față de 31 decembrie.

Banca a eliberat provizioane de 132,1 milioane de lei față de 39,4 milioane de lei în 2015. Anul trecut, eliberarea provizioanelor de risc a contribuit, totuși, din plin la profitul total de de 918,9 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
rezultate bcr