Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) își va majora semnificativ investițiile în Turcia în acest an, a declarat un oficial din conducerea băncii, după ce anul trecut BERD a investit peste 1,6 miliarde de euro în această țară, transmite Reuters.
Vicepreședintele BERD, Jurgen Rigterink, a făcut aceste declarații cu prilejul unei vizite în Turcia concentrată pe răspunsul BERD la devastatorul cutremur care a provocat decesul a peste 54.000 de persoane în sudul Turciei și nord-vestul Siriei, scrie Agerpres.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
BERD a anunțat că intenționează să investească până la 1,5 miliarde de euro în regiunea devastată de cutremur din Turcia, în cadrul unui pachet care include linii de credit, investiții în infrastructură și sprijin pentru IMM-uri.
"Ar trebui să vedem o majorare semnificativă a volumului nostru de investiții în acest an", a declarat Jurgen Rigterink într-un interviu pentru Reuters.
Suma de 1,5 miliarde de euro pentru regiunea de sud-est a Turciei include un cadru aprobat de 600 milioane de euro care va fi împrumutat băncilor, pentru ca acestea la rândul lor să își ajute clienții.
Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, pagubele fizice directe în regiunea devastată de cutremur se ridică la aproximativ 34 de miliarde de dolari, în timp ce costurile lucrărilor de reconstrucție ar putea să fie de două ori mai mari.
Rigterink a spus că BERD vrea să continue să își ajute clienții actuali, nu doar în regiunea afectată de cutremur, dar și în alte părți, adăugând că este important "ca IMM-urile să fie ajutate acum în termeni de lichiditate, indulgență, vacanțe la plată". Rigterink a precizat că BERD se simte "foarte confortabilă" nu doar cu expunerea sa actuală dar și cu posibila creștere a expunerii, adăugând că banca este angajată de mult timp față de Turcia.
"În ultimii 10 ani am văzut multe suișuri și coborâșuri. Chiar dacă în ultimii ani au fost probabil mai multe coborâșuri decât suișuri. Rămânem angajați", a spus Rigterink.
BERD este cel mai mare investitor instituțional în Turcia, după ce a investit aproape 17 miliarde de euro în această țară începând din 2009, iar 93% din investiții au fost făcute în sectorul privat.