CEC Bank a plătit dividende de 634 de milioane de lei la bugetul de stat

CEC Bank a plătit dividende de 634 de milioane de lei la bugetul de stat
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 11 ian 2022

CEC Bank a virat Ministerului de Finanțe 634,3 milioane de lei, sumă ce reprezintă 85% din profitul pe anii 2019 și 2020. Banca a primit recent un împrumut subordonat de 1,4 miliarde de lei de la stat pentru acoperirea noilor cerințe privind fondurile proprii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Plata dividendelor face parte din obligațiile asumate în baza planului de afaceri care a stat la baza majorării capitalului social al CEC Bank cu 940 de milioane de lei, operațiune aprobată de Comisia Europeană la sfârșitul lui 2019.

”Capacitatea de a genera profituri pentru acționari este principalul indicator după care se măsoară atractivitatea unui business pe piață, iar Ministerul de Finanțe a înțeles să acționeze precum un investitor privat. Aceste dividende demonstrează că a avut de câștigat”, a declarat Bogdan Neacșu, director executiv al CEC Bank.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

La sfârșitul anului trecut CEC a încasat 1,4 miliarde de lei printr-un împrumut subordonat de la MFP, scadent în 10 ani și cu o marjă de 3,3 pp peste ROBOR la 3 luni. Împrumutul este necesar pentru acoperirea cerințelor de fonduri proprii stipulate în directiva privind capacitatea de absorbție a pierderilor la nivelul instituțiilor de credit.

În 2019, profitul net al CEC Bank s-a ridicat la 379,6 milioane de lei, iar în 2020 – la 337,7 milioane de lei, acestea fiind cele mai bune rezultate din istoria post-tranziție a băncii. La 11 luni din 2021 banca raportează un profit net de 400 de milioane de lei și o creștere a activelor cu 16% față de perioada similară din 2020 la 45,6 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
imprumut subordonat
dividende