Chirițoiu: Profiturile și comisioanele băncilor românești sunt mai mari decât în alte state din UE

Chirițoiu: Profiturile și comisioanele băncilor românești sunt mai mari decât în alte state din UE
scris 2 nov 2017

Profiturile și comisioanele practicate de băncile din România sunt mai mari decât în alte state din Uniunea Europeană, iar concurența nu prea funcționează, a declarat joi pentru News.ro Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, care adaugă că a prezentat în Parlament mai multe soluții pentru a veni în sprijinul consumatorilor.

”La ora actuală, în România sunt multe bănci, prin urmare ne-am aștepta să fie o concurență intensă. În același timp, însă, observăm  că în România, profiturile băncilor sunt mai mari decât în alte state ale Uniunii Europene, că avem comisioane mai mari decât celelalte state ale Uniunii, iar mobilitatea clienților este foarte scăzută.

Toate aceste aspecte indică faptul că nu funcționeză concurența și, ca  urmare, am declanșat o investigație sectorială pentru a vedea care sunt cauzele”, a declarat joi pentru News.ro Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care OTP Bank preia Banca Românească CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care OTP Bank preia Banca Românească

Investigația demarată în vara anului trecut se va finaliza în prima parte a anului următor, iar rezultate vor fi făcute publice ulterior, spune Chirițoiu.

”Săptămâna aceasta am fost la Comisia economică din Senat  unde am explicat că Sectorul financiar-bancar este prioritar pentru noi și că folosim toate pârghiile legale pe care le avem la dispoziție pentru a depista comportamentele anticoncurențiale.

De asemenea, am oferit soluții pentru a veni în sprijinul consumatorilor, respectiv am făcut propuneri pentru completarea a două proiecte de legi importante ce se află în dezbatere în Parlament și care transpun două directive, privind conturile de plăți și cea referitoare la serviciile de plăți”, spune președintele autorității de concurență.

Întrebat ce propuneri a făcut, acesta a spus că, având în vedere că mobilitatea clienților este redusă, propunerile Consiliului Concurenței se referă la implementarea unui mecanism care să faciliteze transferul conturilor de la o bancă la alta.

”Am recomandat eliminarea analizei de solvabilitate pentru cazurile în care, în urma refinanțării unui credit, rata este mai mică. La ora actuală, s-a eliminat această analiză de solvabilitate doar la conversia creditelor. În același timp, vom sprijini ANPC în realizarea unui comparator de comisioane, având în vedere că avem experiența în implementarea cu success a comparatorului  de prețuri pentru produse alimentare”, adaugă Chirițoiu.

El afirmă că, în condițiile în care clienții se vor putea transfera mai ușor de la o bancă la alta, va crește concurența între banci, cu atât mai mult dacă consumatorii pot compara comisioanele.

”În același timp, dacă refinanțarea nu este blocată administrativ de reevaluarea garanțiilor și a veniturilor, de asemenea,  clienții se pot muta la o bancă care oferă dobânzi mai mici. Acest lucru va determina și celelalte bănci să reducă dobânzile pentru a atrage clienți”, menționează el.

În prezent, este în curs de aprobare legea care transpune Directiva Serviciilor de Plăți (PSD2), care va permite unor jucători non-bancari (firme fintech) să acceseze sistemele băncilor tradiționale pentru a putea face plăți în numele clienților, precum și pentru a le furniza situația conturilor.

”În mod cert, vom asista la intrarea în acest mecanism de plăți a unor operatori de telefonie mobilă, retailerii mari și cei online, cât și o serie întreagă de alți furnizori care vor vedea în această nouă reglementare o oportunitate de business. Pe de altă parte, această directivă reprezintă o provocare pentru bănci, iar noi vom supraveghea ca acestea să nu blocheze intrarea pe piață a noilor operatori”, punctează Chirițoiu.

Acesta speră ca propunerile Concurenței să fie agreate de reprezentanții Parlamentului și să aibă același succes cu cel realizat la eliminarea comisionului de rambursare anticipată.

”Să nu uităm că de această măsură au beneficiat peste 300.000 de clienți și a fost acceptată, până la urmă, și de FMI și de CE și nu a ridicat probleme în instanță”, adaugă Bogdan Chirițoiu.

O altă inițiativă a autorității a fost cea care a vizat care a vizat plafonarea comisioanelor pe care băncile le încasează la procesarea tranzacțiilor cu cardul, finalizată prin introducerea unei astfel de prevederi în Legea pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.

De asemenea, o altă măsură inițiativă a fost cea care a vizat plafonarea comisioanelor pe care băncile le încasează la procesarea tranzacțiilor cu cardul la 0,2% din valoarea tranzacției pentru cardurile de debit și 0,3% pentru cele de credit.

”Această prevedere a fost introdusă la solicitarea noastră în Legea pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar, înainte să fie aprobat Regulamentul European care stipulează plafonarea comisioanelor la tranzacțiile bancare. Inițiativa noastră s-a bazat pe concluziile investigației sectoriale privind piața serviciilor de plăți prin carduri care a evidențiat faptul că nivelul acestor comisioane interbancare pe piața cardurilor din România este  printre cele mai mari din Europa”, a punctat președintele autorității.

De asemenea, pe lângă investigația sectorială din domeniul bancar, Consiliul Concurenței are în derulare două investigații pe piața asigurărilor.

FOTO Proiectul imobiliar Baba Novac Residence intră în faza a doua. Peste 90% dintre apartamentele din prima fază au fost vândute. La ce prețuri CITEȘTE ȘI FOTO Proiectul imobiliar Baba Novac Residence intră în faza a doua. Peste 90% dintre apartamentele din prima fază au fost vândute. La ce prețuri

Una se referă la un posibil schimb de informații intre companiile membre UNSAR, iar cea de a doua, la o posibilă înțelegere pe piața asigurărilor de aviație.

”La aceasta din urmă am colaborat cu autoritatea de concurență de la Londra pentru că am efectuat inspecții inopinate și la sediile unor companii din Marea Britanie”, spune el.

Întrebat dacă ia în considerare o eventuală sancționare a băncilor, Chirițoiu a spus că, așa cum a sancționat ”băieții deștepți din energie, de la Loterie sau din Portul Constanța,  vom interveni și în privința celor din sectorul financiar, dacă vom avea dovezi că au încălcat legea concurenței”.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca
comision
profit