CORONAVIRUS Banca Românească anunță prima că suspendă 2 luni plata ratelor pentru persoane fizice și extinde perioada de grație la cardurile de credit

CORONAVIRUS Banca Românească anunță prima că suspendă 2 luni plata ratelor pentru persoane fizice și extinde perioada de grație la cardurile de credit
scris 16 mar 2020

Clienții persoane fizice de la Banca Românească pot beneficia de suspendarea temporară, de până la 2 luni, a plății ratelor datorate, a anunțat luni banca.

Criza Coronavirus - LIVE TEXT Conducerea Federației Române de Fotbal și selecționerul Mirel Rădoi au intrat în autoizolare la domiciliu CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - LIVE TEXT Conducerea Federației Române de Fotbal și selecționerul Mirel Rădoi au intrat în autoizolare la domiciliu

Facilitatea va putea fi accesată pentru toate creditele ipotecare, consum cu ipotecă, sau nevoi personale.

Meningita B poate fi prevenită prin vaccinare CITEȘTE ȘI Meningita B poate fi prevenită prin vaccinare

Pentru clienții care dețin unul dintre produsele “Card de credit MasterCard Standard” sau “Card de credit MasterCard Gold”, Banca Românească extinde automat, până pe 15 mai 2020, perioada de grație.

Anul 2020 ar putea fi anul în care informatizarea ANAF începe să prindă viteză CITEȘTE ȘI Anul 2020 ar putea fi anul în care informatizarea ANAF începe să prindă viteză

Măsurile sunt luate în contextul eforturilor depuse de întreaga comunitate din România și de către autorități pentru prevenirea infecției cu COVID-19 (coronavirus) și are în vedere limitarea deplasărilor clienților Banca Romanească în sucursale. Această facilitate este acordată tuturor clienților persoane fizice, indiferent de situația lor (nu doar celor aflați în auto-izolare la domiciliu sau în carantină), precizează banca.

CORONAVIRUS Băncile spun că pot amâna ratele la credite doar cu ajutor de la Guvern și BNR. Cer garanții de stat pe 12 luni, derogări de la mai multe reglementări, lege pentru Prima Casă și semnătura electonică CITEȘTE ȘI CORONAVIRUS Băncile spun că pot amâna ratele la credite doar cu ajutor de la Guvern și BNR. Cer garanții de stat pe 12 luni, derogări de la mai multe reglementări, lege pentru Prima Casă și semnătura electonică

Clienții care doresc să suspende plata ratelor trebuie să solicite acest lucru prin call center la numărul de telefon 021 304 81 00, sau pe site-ul bancii, www.banca-romaneasca.ro în secțiunea Asistență Clienți/Solicitări (https://www.banca-romaneasca.ro/despre-noi/contact/solicitari/reclamatia-ta.html), plata ratelor poate fi amânată pentru una sau două luni. Acest lucru înseamnă că ratele nu vor deveni scadente în perioada solicitată.

Banca Românească este deținută în prezent de Eximbank, instituție deținută la rândul ei de Ministerul Finanțelor Publice ca acționar majoritar.

Și cealaltă bancă a statului român - CEC Bank - va anunța la începutul acestei săptămâni că va permite clienților persoane fizice să suspende plata ratelor în contextul coronavirus, după cum Profit.ro a anunțat acum două zile . Amânarea la plată va fi acordată atât pentru credite de nevoi personale, cât și pentru credite imobiliare / ipotecare și pentru carduri de credit.  Potrivit surselor Profit.ro, de suspendare vor putea beneficia toți clienții băncii de stat, în condițiile în care CEC Bank are o proporție a clientelei digitalizate mult mai mică decât în cazul altor bănci. Banca dorește să sprijine astfel clienții care vor avea dificultăți de deplasare în agențiile băncii în perioada epidemiei coronavirus. Facilitatea va fi acordată nu doar clienților aflați în carantină sau izolați la domiciliu, ci tuturor clienților persoane fizice, pentru a evita deplasări în comunitate în perioada în care autoritățile recomandă românilor să stea cât mai mult în casă. CEC bank avea un sold al creditelor acordate persoanelor fizice de 6,6 miliarde de lei la finele anului trecut, majoritatea împrumuturi imobiliare / ipotecare ș de nevoi personale. Soldul creditelor pe carduri de credit era de doar 270 milioane de lei din totalul de 6,6 miliarde de lei.

Pentru unii clienți, și Banca Transilvania a anunțat extinderea perioadei de grație pana în luna mai, dar numai în cazul cardurilor de credit, sumele de restituit obligatoriu lunar fiind mult mai mici decât încazul creditelor ipotecare și de nevoi personale.

Pentru clienții persoane juridice care întâmpină dificultăți în acesată perioadă, CEC Bank va discuta soluții individual cu fiecare firmă în parte.

Pe de altă parte, cele două organizații ale băncilor din țară - Asociația Română a Băncilor (ARB) și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) - au anunța luni că băncile caută soluți tehnice pentru a putea amâna plata ratelor clienților afectați în această perioadă, arătând că punerea în aplicare a unor astfel de măsuri necesită însă sprijin din partea Guvernului și Băncii Naționale a României pentru a nu afecta profilurile de risc. Băncile au trimis, de altfel, o listă cu 12 măsuri necesar a fi luate de autorități în perioada următoare și cer garanții de stat pentru plățile la credite ăn următoarele 12 luni, derogări de la mai multe reglementări, modificări legislative pentru semnătura electronică și posibilitatea suspendării plății ratelor la Prima Casă.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca romaneasca
coronavirus