EXCLUSIV Fostul judecător Cristian Danileț va intra în echipa Ancăi Dragu la Banca Națională a Republicii Moldova

EXCLUSIV Fostul judecător Cristian Danileț va intra în echipa Ancăi Dragu la Banca Națională a Republicii Moldova
Oana Osman
Oana Osman
scris 16 ian 2024

Recent pensionat din magistratură, Cristian Danileț va merge la Banca Națională a Republicii Moldova, alături de Anca Dragu, noul guvernator al instituției din țara vecină, au arătat, pentru Profit.ro, surse bancare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

UPDATE Anca Dragu și Cristian Danileț infirmă informația.

Danileț deține de peste un an cetățenia moldovenească, în urma unui decret semnat de președintele Maia Sandu în noiembrie 2022. În perioada respectivă era exclus din magistratură în România, însă ulterior a câștigat procesele cu statul român, fiind reîncadrat și apoi pensionat la cerere.

Cererea pentru bilete de avion a explodat în Europa din cauza „swifties” CITEȘTE ȘI Cererea pentru bilete de avion a explodat în Europa din cauza „swifties”

Echipa de români de la Banca Națională a Republicii Moldova (BNM) se va mări și mai mult, după ce Anca Dragu, ex-ministru de Finanțe și ex-președinte al Senatului României, cu o carieră care a inclus și experiență acumulată la FMI și BNR, a fost numită guvernator de Parlamentul țării vecine, pentru un mandat de 7 ani.

Dragu a fost ministru în Guvernul condus de Dacian Cioloș, care a recomandat-o, la rândul său, președintelui Moldovei, Maia Sandu, pentru această funcție.

Surse bancare au declarat acum, pentru Profit.ro, că fostul judecător Cristian Danileț va face parte din noua echipă de conducere a băncii centrale din Moldova. Presa a speculat că Danileț va fi numit procuror general al Republicii Moldova, însă acestea nu s-au confirmat la finele anului trecut, când s-a încheiat etapa depunerii dosarelor.

Cristian Danileț se va alătura, în schimb, echipei Ancăi Dragu de la banca centrală din Chișinău.

EXCLUSIV eFactură schimbată - Îmbunătățiri la validarea online și în problema multiplicării facturilor, precum și o soluție pentru autofacturare. Buton pentru anularea unei trimiteri nu va exista CITEȘTE ȘI EXCLUSIV eFactură schimbată - Îmbunătățiri la validarea online și în problema multiplicării facturilor, precum și o soluție pentru autofacturare. Buton pentru anularea unei trimiteri nu va exista

Dacă Dragu a primit recent cetățenia Republicii Moldova, Danileț o deține de mai bine de un an. Președintele Maia Sandu a semnat un decret în acest sens în noiembrie 2022, atât pentru Cristian Danileț, cât și pentru fostul șef al Oficiului Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din România, Daniel-Marius Staicu, potrivit  Monitorului Oficial  al acestei țări.

În perioada respectivă, judecătorul Cristian Danileț de la Tribunalul Cluj fusese exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru o presupusă exercitare a funcției cu gravă neglijență. Judecătorul a contestat în instanță deciziile de excludere și a câștigat procesele, fiind reîncadrat. Recent a anunțat, însă, că a cerut să fie pensionat, în condițiile în care legislația română permite acest lucru pentru magistrații care au peste 25 de ani în profesie.

FOTO Contract pentru 10 noi tramvaie fabricate în România CITEȘTE ȘI FOTO Contract pentru 10 noi tramvaie fabricate în România

Danileț își explica obținerea noii cetățenii, într-o declarație pentru G4Media, prin faptul că a lucrat împreună cu autoritățile de la Chișinău
în ultimii zece ani în calitate de consultant al Consiliului Europei și al UE pentru Republica Moldova. De asemenea, din 2010 a participat la
proiecte precum validarea strategiei de reformă a sistemului de justiție, modificări la legile justiției, analiza modului de funcționare a Inspecției Judiciare, în 2021 fiind implicat în ultimul proiect, în materie de răspundere disciplinară a magistraților, derulat de Consiliul Europei. ”Nu am nici un obiectiv politic în Republica Moldova”, declara atunci Danileț.

Fostul judecător a fost una dintre figurile activismului reformist din justiția românească. La Chișinău își va continua însă cariera în aparatul băncii centrale, unde Anca Dragu a preluat funcția de guvernator devenită vacantă după ce Parlamentul moldovean l-a demis pe Octavian Armașu.

Din 15 ianuarie, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 7% pe an la titlurile de stat CITEȘTE ȘI Din 15 ianuarie, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 7% pe an la titlurile de stat

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, anunțase anterior că o va propune pe Dragu pentru funcție, cu încredere că aceasta „ va construi o Bancă Națională a Moldovei independentă și integră”. Grosu preciza că Dragu are o experiență „importantă” în sectorul financiar-bancar și în politici publice și de aderare la UE, deoarece a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional, a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României, iar din 2020 președinte al Senatului României.

Guverrnatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova, Octavian Armașu, a fost revocat din funcția de guvernator al BNM în seara zilei de 21 decembrie, în aceeași zi în care în plenul Parlamentului au avut loc audieri privind recuperarea banilor furați în frauda bancară de un militard de dolari din perioada 2014-2015. Deputații PAS (partidul de guvernământ la Chișinău) au criticat lipsa de acțiune a guvernatorului BNM pentru recuperarea resurselor financiare furate. În mod special, parlamentarii s-au arătat nemulțumiți de faptul că Armașu nu i-a suspendat pe angajații BNM care sunt învinuiți în dosarul „frauda bancară”.

Nou proiect de dezvoltare turistică de-a lungul fostei Cortine de Fier CITEȘTE ȘI Nou proiect de dezvoltare turistică de-a lungul fostei Cortine de Fier

La rândul său, Octavian Armașu a motivat că nu dispune de pârghii pentru a suspenda persoanele respective din funcție. 

Anca Dragu (51 de ani) a fost ministru de Finanțe în Guvernul Cioloș ( între 17 noiembrie 2015 și 4 ianuarie 2017), este a doua femeie din România care a deținut această funcție, după Ioana Petrescu (Guvernul Ponta).

La 22 decembrie 202, a fost aleasă Președinte al Senatului României, fiind prima femeie din România care a ocupat acest post. A fost economist în cadrul BNR (între anii 1996 și 2001) și în cadrul Fondului Monetar Internațional (între 2001 și 2013). Între 2013 și 2015 a fost analist economic în cadrul Comisiei Europene, post la care a renunțat pentru a ocupa fotoliul de ministru al Finanțelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
danilet
dragu
moldova