Inițiatorul legii dării în plată: Am depus oficial la Senat amendamentele de modificare

Inițiatorul legii dării în plată: Am depus oficial la Senat amendamentele de modificare
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 26 ian 2016

Deputatul Daniel Zamfir, inițiatorul proiectului privind darea în plată, spune că a depus oficial la Senat amendamentele de modificare a legii, după ce textul legislativ a fost trimis la reexaminare de către Președinție. El propune schimbarea sintagmei “persoană fizică” cu “consumator”, motivând că acest lucru va elimina suspiciunile că legea este destinată speculatorilor imobiliari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Legea privind darea în plată, în forma adoptată anterior de Parlament, spune că persoanele fizice pot ceda creditorilor bănci, instituții financiare nebancare și societăților de recuperare bunul imobiliar ipotecat pentru a stinge în totalitate creditul.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea și a cerut Parlamentului să o repună în discuție pentru a aduce clarificări, inclusiv în privința beneficiarilor. Proiectul de lege trebuie să reia procesul parlamentar începând cu comisiile de specialitate din Senat.

“Astăzi am depus oficial la Senat amendamentele la legea dării în plată!”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

MAE confirmă că darea în plată a fost discutată cu reprezentanții altor state CITEȘTE ȘI MAE confirmă că darea în plată a fost discutată cu reprezentanții altor state

Unul dintre amendamente propune ca legea să se aplice doar consumatorilor, după ce comunitatea bancară a atacat proiectul, susținând că acesta este croit pentru interesele unor investitori persoane fizice, care au făcut speculații imobiliare în perioada de boom și acum vor să paseze ipotecile depreciate băncilor și să scape, astfel, de datorii.

În condițiile în care acest amendament se va regăsi și în forma finală a legii, cel mai probabil doar instanțele de judecată vor putea stabili dacă o persoană fizică a acționat sau nu ca un profesionist la momentul contractării împrumuturilor, mai ales în cazurile unor sume mai mari de bani. În perioada 2006-2008, când creditarea a explodat, legea civilă nu făcea distincție între diferitele tipuri de persoane fizice.

În proiectul adoptat de Parlament, darea în plată opera în termen de 15 zile de la momentul notificării creditorului de către client. Zamfir propune un termen de 30 de zile în amendament.

Un alt amendament vine să modifice obligațiile de plată actuale ale debitorilor executați silit de către bănci. Astfel, inițiatorul vrea să extindă beneficiile legii și pentru persoanele fizice care și-au pierdut bunul ipotecat, dar au în continuare urmărite veniturile de către recuperatorii de creanțe.

În forma inițială adoptată, de lege ar fi beneficiat și cei care sunt în executare silită, dar nu au pierdut încă bunul ipotecat prin vânzarea silită la licitație.

Dezbaterile privind proiectul vor fi reluate după ce Parlamentul se întoarce din vacanță. Cererile de reexaminare au prioritate legislativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata