Isărescu: Bugetul e ambițios pe partea de venituri și optimist pe cea de cheltuieli

Isărescu: Bugetul e ambițios pe partea de venituri și optimist pe cea de cheltuieli
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 feb 2017

Bugetul de stat adoptat de Parlament este considerat ambițios și optimist de guvernatorul Mugur Isărescu, care salută, însă, angajamentul pentru un deficit de sub 3% din PIB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul de buget a fost criticat de majoritatea analiștilor și economiștilor din bănci pentru că prevede o creștere mare a încasărilor, în condițiile unor scăderi de taxe, dar și creșterea cheltuielilor.

Isărescu laudă angajamentul Executivului pentru ținta de deficit de sub 3%.

“Am analizat proiectul de buget. Am salutat atunci (după învestirea Guvernului Grindeanu, n.red), salutăm și acum și consider că, din punct de vedere al stabilității prețurilor și stabilității financiare, un deficit mai mic de 3% ne ajută și ajută și politica monetară”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României într-un briefing de presă de după ședința de politică monetară.

Pe de altă parte, Isărescu califică drept ambițios și optimist proiectul guvernului PSD-ALDE.

“Este un buget ambițios, mai ales pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli, cred că bugetul este mai degrabă optimist, având în vedere maniera în care s-au efectuat cheltuielile în anii trecuți”, a spus guvernatorul.

Datele Consiliului Fiscal arată o posibilă “gaură” de 8,5 miliarde de lei în bugetul pe 2017, în condițiile în care Executivul nu ar fi recunoscut unele cheltuieli și a supraestimat veniturile.

Întrebat despre instabilitatea politică și legătura lor cu stabilitatea financiară și monetară, Isărescu a fost reținut în comentarii și a recomandat ca economia să nu fie pusă la încercare.

“Instabilitatea și tensiunile politice nu au cum să ajute stabilitatea financiară și monetară. Dar, după cum vedeți, economia își vede de treabă (…), dar nu trebuie pusă la încercare”, a adăugat Isărescu.

BNR a menținut dobânda cheie la 1,75% și a păstrat conduita politicii.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
mugur isarescu
bugetul de stat
deficit 2016