Obținerea datelor privind tranzacțiile financiare anchetate va trebui dispusă de judecător și, doar excepțional, de procuror

Obținerea datelor privind tranzacțiile financiare anchetate va trebui dispusă de judecător și, doar excepțional, de procuror
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 18 mai 2016

Obținerea datelor privind tranzacțiile financiare efectuate de o persoană cercetată penal va putea fi realizată doar cu mandat de la judecător, iar în cazul tranzacțiilor ce urmează să fie efectuate, judecătorul poate dispune un mandat pe o perioadă de cel mult 30 de zile, care nu poate fi prelungită peste 6 luni. Procurorul va putea obține, totuși, fără mandat date privind tranzacțiile financiare în cazuri urgente.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Prevederile au fost decise, miercuri, de Guvern, printr-o ordonanță de urgență care modifică în acest sens Codul de Procedură Penală.

Actul normativ introduce astfel în Codul de Procedură Penală un nou articol privind “obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ale unei persoane”.

Nou articol stabilește că obținerea datelor privind tranzacțiile financiare efectuate “se poate dispune de judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța căreia i-ar reveni competența să judece cauza în primă instanță sau de la instanța corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripție se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a întocmit propunerea, cu privire la tranzacțiile financiare ale făptuitorului, suspectului, inculpatului sau ale oricărei persoane care este bănuită că realizează asemenea operațiuni cu făptuitorul, suspectul sau inculpatul”.

Mandatul va fi eliberat dacă există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni, măsura este necesară și proporțională cu restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale, iar probele nu ar putea fi obținute în alt mod sau obținerea lor ar presupune dificultăți deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranța persoanelor sau a unor bunuri de valoare.

LISTA Politicieni, artiști, oameni de afaceri și din showbiz incluși pe lista celor cu datorii la buget CITEȘTE ȘI LISTA Politicieni, artiști, oameni de afaceri și din showbiz incluși pe lista celor cu datorii la buget

În același timp, “obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ce urmează a fi efectuate poate fi dispusă pe o durată de cel mult 30 de zile”, în condițiile menționate mai sus.

Mandatul prin care este autorizată obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ce urmează a fi efectuate poate fi prelungit, dar durata totală a măsurii nu poate depăși, în aceeași cauză și cu privire la aceeași persoană, 6 luni.

În cazurile în care există urgență, iar obținerea mandatului ar conduce la o întârziere substanțială a cercetărilor, la pierderea, alterarea sau distrugerea probelor ori ar pune în pericol siguranța victimei sau a altor persoane, procurorul poate dispune obținerea datelor privind tranzacțiile financiare efectuate sau care urmează a fi efectuate.

Dragu admite că în lista datornicilor ANAF sunt și date eronate, dar arată că plățile de după 1 mai nu puteau fi evidențiate CITEȘTE ȘI Dragu admite că în lista datornicilor ANAF sunt și date eronate, dar arată că plățile de după 1 mai nu puteau fi evidențiate

Noile modificări la Codul de Procedură Penală interzic obținerea datelor privind tranzacțiile financiare dintre avocat și suspect, inculpat sau orice altă persoană pe care acesta o apără, cu excepția situațiilor în care există date că avocatul săvârșește sau pregătește săvârșirea unei infracțiuni.

Instituțiile de credit sau entitățile financiare care efectuează tranzacțiile financiare sunt obligate să predea înscrisurile sau informațiile la care se face referire în mandatul dispus de judecător sau în autorizația emisă de procuror.

După efectuarea activităților autorizate, procurorul îl informează, în cel mult 10 zile, în scris, pe fiecare subiect al unui mandat despre măsura ce a fost luată în privința sa. După momentul informării, persoana ale cărei tranzacții financiare au fost vizate de această măsură are dreptul de a lua cunoștință de activitățile efectuate.

Noile prevederi vor intra în vigoare după publicarea ordonanței în Monitorul Oficial.

viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactii
financiare
ancheta
penala
date
judecator
procuror
procedura penal