OTP Bank - amenzi de 80.000 de lei pentru practici comerciale incorecte și pentru lipsa unor informații considerate esențiale din contractele de credit ipotecar. Banca a contestat în instanță sancțiunile

OTP Bank - amenzi de 80.000 de lei pentru practici comerciale incorecte și pentru lipsa unor informații considerate esențiale din contractele de credit ipotecar. Banca a contestat în instanță sancțiunile
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 sep 2021

OTP Bank a fost amendată de inspectorii ANPC pentru practici comerciale incorecte și pentru lispa unor informații considerate esențiale din contractele de credit ipotecar și din cele pentru credite de nevoi personale. Amenzile aplicate au totalizat 80.000 de lei și au fost asociate cu solicitări de coformare a contractelor cu prevederile legale, afirmă surse din mediul bancar. La rândul său, la începutul lunii septembrie, banca a contestat în instanță sancțiunile primite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Controlul ANPC, finalizat în luna august, a vizat produsul Lejer Zero, care are drept componente card, cont curent, internet banking, precum și condiții mai favorabile la acordarea produselor de creditare și unele scutiri la comisioane aplicate la creditul de consum și ipotecar.
Paginile din interiorul contractului includ însă condițiile limitative și de costuri pe care trebuie să le îndeplinească clienții pentru a beneficia de facilitățile promise, susțin sursele citate.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Inspectorii ANPC au considerat aceasta o practică comercială incorectă și au decis sancțiunea de 50.000 lei și măsura de încetare sau instituire a procedurilor legale corespunzătoare pentru încetarea practicii comerciale incorecte, aducerea la conformitate cu prevederile legale prin eliminarea sintagmei LeZero din pachetul LeZero, considerată a fi de natură să inducă în eroare consumatorii, scrie News.ro.

O altă neregulă constatată vizează contractele de credit de nevoi personale care nu au inserate informații esențiale și asupra drepturilor pe care consumatorii le au, nu doar asupra obligațiilor, în conformitate cu OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, în acest caz, amenda aplicată fiind de 10.000 lei.

Totodată, banca are la dipoziție 15 zile pentru modificarea contractului în conformitate cu prevederile legale.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Și contractele de credit ipotecar conțin nereguli, în opinia inspectorilor ANPC, care au considerat că unele prevederi contractuale nu au fost aliniate legislației, lipsind unele informații esențiale ce trebuiau incluse în contractele de credit. Amenda în acest caz a fost cea minimă, de 20.000 de lei, limita maximă fiind de 100.000 de lei. În termen de 15 zile, banca trebuie să modifice contractele, astfel încât să fie conforme prevederilor legale.

OTP Bank a contestat în instanță sancțiunile primite, dosarul fiind înregistrat în 8 septembrie, la Judecăoria Sectorului 1.

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
amenzi