Profit Financial Forum: Consultant financiar, fost bancher: Darea în plată este un moment zero. Băncile vor reduce avansul

Profit Financial Forum: Consultant financiar, fost bancher: Darea în plată este un moment zero. Băncile vor reduce avansul
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 23 mai 2016

Băncile nu își închipuiau că în România poate trece o lege care să le afecteze, fără să existe acceptul bancherilor, de aceea au și refuzat de la început să participe la conceperea legii dării în plată, apreciază Gabriel Crețu, managing partner al firmei de consultanță Adwisers. El estimează că după șocul inițial al adoptării legii, băncile vor reduce avansul solicitat la credite la niveluri mai omenești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Crețu provine din mediul bancar, unde s-a ocupat inclusiv cu proiecte privind educația financiară a consumatorilor. Consultantul a subliniat că, față perioada de boom, relația dintre bănci și clienți s-a schimbat semnificativ.

"Acum 8-10 ani, când venea ANPC în control la bancă ne întrebam ce caută acolo. Noi știam că doar BNR ne poate controla și supraveghea. Se spune în sistemul bancar că îți ia 10 ani să ajungi să știi ce faci, ca bancher. Păi, în România, creditul pentru persoane fizice a început să existe la scară largă de aproximativ 13 ani. E clar că trecem prin niște faze ale educației. ", a declarat Crețu, la Financial Forum, organizat de Profit.ro. Potrivit acestuia, acțiunile de tip CSR ale băncilor vor avea efecte doar dacă există un rol și un scop precis.

"Nu știm dacă toate acțiunile de CSR ale băncilor sunt marketing sau nu, însă atât timp cât nu există instituții care să reglementeze, lucrurile sunt degeaba", crede consultantul.

Pe de altă parte, Crețu spune că legea dării în plată este un moment zero pentru sistemul bancar din România. " Băncile nu își închipuiau că în România poate trece o lege care să le afecteze fără să existe acceptul bancherilor, de aceea au și refuzat de la început să participe la conceperea legii dării în plată. Nu știu dacă legea este bună sau rea, dar reprezintă cu siguranță un moment zero", a mai declarat fostul bancher.

Băncile au crescut avansul la creditele ipotecare de la 15% la 20-40%. Reacția lor de a se proteja de risc e considerată întemeiată de către Crețu, care spune însă că unele au exagerat. Probabil că spre sfârșitul anului cele care au crescut avansul la 40% își vor revizui poziția și vor solicita 20-25% cash de la clienți pentru achizițiile imobiliare.

Legea dării în plată, intrată recent în vigoare, a fost aspru criticată de bancheri, care au cerut modificări radicale față de prima variantă adoptată de Parlament pentru a o putea accepta.  

Financial Forum este organizat de Profit.ro cu sprijinul MasterCard, EximBank și PayU.

viewscnt
Afla mai multe despre
cretu gabriel
darea in plata
adwisors
consultanta
bancher