Profitul Erste a crescut cu 22% în primul trimestru, pe fondul reducerii costurilor de risc

Profitul Erste a crescut cu 22% în primul trimestru, pe fondul reducerii costurilor de risc
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 mai 2016

Grupul bancar austriac Erste a raportat un profit net de 274,4 milioane de euro în primul trimestru, în urcare cu 21,6% de la 225,8 milioane de euro în primele trei luni ale anului trecut, în condițiile în care costurile de risc ale proprietarului BCR s-au redus la minime istorice, pe fondul eliberării de provizioane în România și Ungaria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Analiștii se așteptau la un profit net de circa 207 milioane de euro pentru perioada ianuarie-martie.

"Începutul puternic de an se datorează în principal costurilor de risc extraordinar de scăzute (...) în primul trimestru din 2016, costurile de risc, aflate la 17 puncte de bază din media împrumuturilor brute acordate clientilor, au scăzut la minime istorice, contribuind astfel semnificativ la îmbunătățirea profitului. Evoluția a fost determinată nu doar de eliberarea semnificativă de provizioane în România și Ungaria, după o perioadă îndelungată de provocări la nivelul calității activelor, dar și îmbunătățirea calității activelor în Austria", a spus Andreas Treichl, directorul general al Erste Group.

Împrumuturile neperformante ale grupului austriac au scăzut în perioada ianuarie-martie sub pragul de 9 miliarde de euro pentru prima dată de la finele anului 2009, echivalentul a 6,7% din totalul împrumuturilor, a precizat Treichl.

BCR, profit net de 315 milioane de lei în primele trei luni din 2016, în scădere ușoară față anul trecut CITEȘTE ȘI BCR, profit net de 315 milioane de lei în primele trei luni din 2016, în scădere ușoară față anul trecut

Pe de altă parte, venitul operațional s-a redus cu 3,5%, de la 1,69 miliarde de euro la 1,63 miliarde de euro, în condițiile în care veniturile din dobânzi au scăzut cu 0,6%, la 1,09 miliarde de euro, în timp ce veniturile din taxe și comisioane s-au micșorat cu 3,9%, la 443,1 milioane de euro. Venitul net din tranzacționare a coborât cu aproape 40%, de la 72,4 milioane de euro în primul trimestru al anului trecut, la 43,5 milioane de euro.

Cheltuielile operaționale au crescut cu 6,4%, depășind ușor pragul de 1 miliard de euro. Costurile cu personalul au crescut cu 2,1%, de la 554 milioane de euro la 565,4 milioane de euro, în contextul majorării numărului de angajați, se arată în raportul financiar al băncii. La finele lunii martie, Erste avea un număr de 46.784 angajați, față de 46.467 angajați în decembrie 2015. În România, numărul angajaților a crescut cu 0,9%, de la 7.065 la 7.126.

Profitul operațional s-a diminuat cu 16,3%, de la 741 milioane de euro în primele trei luni din 2015, la 620,5 milioane de euro.

Activele grupului au crescut cu 1,9%, la 206,37 miliarde de euro.

La nivelul anului 2016, Erste anticipează o rentabilitate a capitalului tangibil de 10-11%, ceea ce va permite distribuirea de dividende acționarilor, potrivit raportului. Rezultatul ar urma să fie susținut de continuarea îmbunătățirii calității activelor pe fondul riscurilor reduse, precum și de vânzarea unei participații la procesatorul de plăți Visa, în valoare de 127 milioane de euro.

Rezultatul ar putea fi influențat negativ de dobânzile scăzute din piețele pe care activează grupul, precum și eventualele scăderi ale profitului operațional în Ungaria și România, ca urmare a reevaluării activelor, potrivit Erste.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
profit
rezultate
bcr
provizioane