Profitul net al Erste Group s-a redus la jumătate în primele nouă luni din cauza pandemiei

Profitul net al Erste Group s-a redus la jumătate în primele nouă luni din cauza pandemiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 nov 2020

Grupul bancar austriac Erste Group a raportat un profit net de 637 milioane de euro în primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 47,9% comparativ cu 1,223 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, în contextul dificil al pandemiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În situația de criză fără precedent, profitabilitatea Erste Group se menține la un nivel satisfăcător: profitul net înregistrat în primele nouă luni ale anului 2020 este de 637 milioane de euro, cu un trimestru trei foarte puternic. Venitul operațional a scăzut doar cu două procente față de anul trecut, provizioanele pentru pierderi din credite s-au ridicat la 70 de puncte de bază, iar cheltuielile au scăzut față de anul precedent prin menținerea unei discipline a costurilor. Aceste rezultate confirmă că avem un model robust de business și o bună capitalizare, și dovedesc reziliența piețelor din Europa Centrală și de Est în care activăm. Perspectivele economice pentru 2021 depind de evoluția pandemiei de Covid-19", a declarat Stefan Doerfler, CFO al Erste Group.

Orban despre amânarea ratelor la credite și în 2021: Poate nu amânare, ci așezare mai rațională a costurilor de rambursare CITEȘTE ȘI Orban despre amânarea ratelor la credite și în 2021: Poate nu amânare, ci așezare mai rațională a costurilor de rambursare

În perioada ianuarie - septembrie 2020, venitul net din dobânzi al Erste Group a crescut, în principal în Austria, dar și în România, cu două procente până la la 3,589 miliarde de euro. Venitul operațional a scăzut cu 2% până la 5,285 miliarde de euro în timp ce cheltuielile administrative generale au scăzut cu 1,2% până la 3,123 miliarde de euro. Per ansamblu, profitul operațional a scăzut cu 3,2% până la 2.162 miliarde de euro.

Alocările de provizioane pentru credite, dar și pentru angajamentele și garanțiile acordate, au crescut pe toate piețele principale. Această creștere a alocărilor de provizioane a fost determinată în principal de deteriorarea perspectivelor macroeconomice ca urmare a Covid-19. O contribuție pozitivă a avut-o venitul ridicat înregistrat din recuperarea unor credite deja scoase în afara bilanțului în România. Rata creditelor neperformante calculată la valoarea brută a creditelor către clienți s-a îmbunătățit la 2,4%. Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 95,5%.

Poziția "alte rezultate operaționale" s-a îmbunătățit la minus 213,6 milioane de euro, de la minus 397,2 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, grupul bancar austriac precizând că în perioada ianaurie-septembrie 2019 indicatorul "alte rezultate operaționale" a inclus alocările pentru un provizion în valoare de 150,8 milioane de euro pentru pierderile preconizate ca urmare a unei hotărâri luate de o instanță supremă privind activitățile comerciale ale unei subsidiare românești.

În ceea ce privește perspectivele, managementul Erste Group se așteaptă ca, în contextul condițiile unei activității economice mai reduse, venitul operațional să scadă. Concret, venitul net din dobânzi va rămâne stabil în 2020 însă venitul din taxe și comisioane va scădea ușor ca urmare a reducerii activității economice. În 2020, principalul impact asupra profitului va veni din costurile de risc: pentru întreg anul, provizioanele de risc sunt estimate la circa 65-80 de puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienți.

"Presupunând că măsurile de sprijin luate de state vor rămâne în vigoare și că vom avea o recuperare macroeconomică tangibilă, Erste Group se așteaptă la o ușoară scădere a costurilor de risc în 2021. În absența unor deprecieri ale fondului comercial, indicatorul "alte rezultate operaționale" ar trebui să se îmbunătățească în 2020 față de 2019,când a fost afectat puternic de efecte cu caracter excepțional.Rata impozitelor va crește aproape sigur, deoarece ne așteptăm ca profitabilitatea să scadă în țările cu cote reduse de impozitare. Per ansamblu, ne așteptăm la o scădere semnificativă a profitului net în 2020", subliniază grupul bancar austriac.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste group
banca
bcr