Profitul Patria Bank a crescut cu 27% în primul semestru, la 6,05 milioane lei

Profitul Patria Bank a crescut cu 27% în primul semestru, la 6,05 milioane lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2021

Profitul Patria Bank a crescut cu 27% în primul semestru, la 6,05 milioane lei, în timp ce venitul net bancar a urcat cu 12%, la 86,1 milioane lei. Rezultatul provine din evoluția favorabilă atât a veniturilor operaționale, cât și din contracția costurilor operaționale, ce au condus la un rezultat operațional cu 85% mai mare, (+10,73 milioane lei) în semestul 1 2021 față de semestrul 1 2020, arată raportul băncii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Creșterea cu 12% a venitului net bancar (+9,4 milioane lei) nu a fost favorizată de evoluția indexului de dobândă ROBOR și nici de volumul redus de tranzacționare a clientelei în primul trimestru, din cauza efectelor negative ale pandemiei Covid-19, a impactului negativ din marcările la piață a activelor financiare evaluate la valoare justă prin contul de Profit sau Pierdere.

Veniturile nete din dobânzi prezintă o creștere limitată de doar 1% încorporând impactul negativ de 7 milioane lei din scăderea indexului de dobândă ROBOR, creșterea veniturilor din dobânzi din zona comercială fiind susținută de evoluția pozitivă a soldului portofoliului de credite +267 milioane lei creștere în ultimile 12 luni.

Portofoliul de credite deținut de Patria Bank este preponderant acordat în lei cu dobândă variabilă, astfel acesta fiind direct afectat de contracția ROBOR cu impact negativ în veniturile din dobânzi, în primele șase luni, fiind de aproximativ 7 milioane lei. Veniturile suplimentare din dobânzi aferente creșterii portofoliului de credite a reușit să compenseze în totalitate impactul negativ din scăderea ROBOR, mai arată raportul.

„Domnul Pălărie Albă”, hackerul care a realizat cel mai mare jaf din istoria crypto, a fost invitat să devină consultantul-șef de securitate al companiei pe care a atacat-o CITEȘTE ȘI „Domnul Pălărie Albă”, hackerul care a realizat cel mai mare jaf din istoria crypto, a fost invitat să devină consultantul-șef de securitate al companiei pe care a atacat-o

Cheltuielile operaționale au înregistrat o contracție de 2%, cu 1,4 milioane lei față de aceeași perioadă a anului 2020.

De asemenea, creditele nou acordate în valoare de peste 492,5 milioane lei în cursul anului 2021 au condus la o creștere a portofoliului de credite performante cu 10%, respectiv 174 milioane lei comparativ cu decembrie 2020.

Banca a accelerat strategia de creștere a segmentului de retail (persoane fizice), preponderent în mediul urban, atât prin optimizarea creditului de consum, cât mai ales prin creșterea pe zona de credite ipotecare.

În semestrul 1 2021 față de semestrul 1 2020, banca a înregistrat o creștere cu aproximativ 69% a creditelor acordate persoanelor fizice.

Per total, în cursul primului semestru din anul 2021, activitatea de creditare a generat credite noi de aproximativ 492,5 milioane lei, cu o dinamică superioară în zona de persoane juridice. La nivel de creștere a soldului de credite, aceasta a fost semnificativ mai mare decât media sistemului bancar pentru persoanele fizice de 19,27% față de 7,85% rata de creștere a sistemului bancar,

În ceea ce privește segmentul IMM și Small Corporate, în primul semestru al anului 2021 au fost acordate finanțări în valoare de peste 192 milioane lei, în creșstere cu aproximativ 56% față de perioada similară a anului trecut. Un pilon important al acestei creșteri a fost reprezentat de relansarea programului IMM Invest, aproximativ 37% din creditele noi acordate în semestrul I al anului fiind finanțări prin acest program guvernamental de sprijinire a intreprinderilor mici și mijlocii.

”Portofoliul AGRO în Patria Bank este în continuare preponderent în zona de cultură vegetală (aproximativ 80%), atât datorită expertizei superioare pe care banca o are în acest domeniu, cât și datorită controlului superior al riscurilor. Legumicultura mare în Romania este semnificativ acoperită, însă majoritatea producătorilor legumicultori au o dimensiune redusă și, de aceea, sunt deserviți în zona de Micro-finanțare. Deși în 2020 o parte a portofoliului de clienți a fost afectat de secetă, cantitatea precipitațiilor din primul trimestru al anului 2021 a asigurat un randament bun al culturilor în semestrul curent”, se mai arată în raport.

Banca este parte activă a programelor IMM Invest, IMM Factor si Agro IMM Invest.

Totalul activelor a fost în valoare de 3,48 miliarde lei, în ușoara creștere (+1%) față de sfârșitul anului 2020 datorită modificării structurii bilanțiere a băncii: creșterea creditelor nete de 162 milioane lei, +9% și reducerea activelor lichide cu 113 milioane lei, excedentul de lichiditate fiind plasat în credite (active cu cea mai bună rentabilitate).

Portofoliul de credite (valoare netă) înregistreaza o creștere cu 15%, +250 milioane lei față de iunie 2020 și o creștere de 9%, +162 milioane lei, față de 31 decembrie 2020; în structură, portofoliul performant înregistrează o creștere cu 174 milioane lei (+10%) față de decembrie 2020, în timp ce portofoliul de credite neperformante a înregistrat o creștere marginală cu doar 5 milioane lei (+2%).

viewscnt
Afla mai multe despre
patria bank
rezultate