Raiffeisen Bank International vinde operațiunile-cheie din Polonia către grupul francez BNP Paribas, tranzacție de 775 milioane euro

Raiffeisen Bank International vinde operațiunile-cheie din Polonia către grupul francez BNP Paribas, tranzacție de 775 milioane euro
scris 10 apr 2018

Raiffeisen Bank International a ajuns la un acord privind vânzarea principalelor operațiuni ale Raiffeisen Bank Polska către subsidiara poloneză a grupului francez BNP Paribas în schimbul sumei de 775 milioane de euro.

Tranzacția vizează operațiunile Raiffeisen Bank Polska, cu excepția portofoliului de împrumuturi ipotecare în valută și a unui număr restrâns de alte active, au anunțat marți cele două bănci.

Conform acordului, Raiffeisen Bank a alocat, la finele anului trecut, active totale de circa 9,5 miliarde de euro pentru operațiunile de bază ale subsidiarei din Polonia, activele ponderate la risc fiind de aproximativ 5 miliarde de euro.

Suedezii se gândesc din nou la importanța cash-ului și la vulnerabilitatea unui sistem integral digital. „Dacă ne atacă Putin, nu ne putem apăra” CITEȘTE ȘI Suedezii se gândesc din nou la importanța cash-ului și la vulnerabilitatea unui sistem integral digital. „Dacă ne atacă Putin, nu ne putem apăra”

Portofoliul brut de împrumuturi corporate și retail al Raiffeisen Bank Polska se ridica la 19 miliarde de zloți (circa 4,5 miliarde euro), în timp ce depozitele clienților însumau 34 miliarde de zloți (aproximativ 8,1 miliarde euro).

Combinarea operațiunilor de bază ale Raiffeisen Bank Polska cu BGZ BNP Paribas, denumirea subsidiarei poloneze a grupului francez, va consolida poziția grupului în Polonia, unde ocupă locul șase.

După finalizarea tranzacției, în ultimul trimestru al anului, BNP Paribas estimează că va avea o cotă de piață de 6% în Polonia, în funcție de valoarea împrumuturilor și a depozitelor atrase.

Grupul francez preconizează un impact de circa 10 puncte de bază asupra capitalului CET1 în urma tranzacției și îmbunătățirea rezultatului pe acțiune cu aproximativ 1% începând cu anul 2020.

Pentru Raiffeisen Bank, tranzacția se va traduce într-un efect pozitiv asupra capitalului CET1 de circa 90 punce de bază și un impact negativ la nivelul profitului grupului de aproximativ 120 milioane de euro.

Grupul austriac intenționează să transfere operațiunile secundare ale Raiffeisen Bank Polska, cuprinzând active totale de 3,5 miliarde de euro, unei sucursale pe care o va înființa în Polonia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank polska
bnp paribas
vanzare
operatiuni cheie
acord