Rezerva Federală SUA și autorități de reglementare vor fi investigate pentru indulgența arătată băncilor

Rezerva Federală SUA și autorități de reglementare vor fi investigate pentru indulgența arătată băncilor

Rezerva Federală din Washington, Sursa foto:Dan Smith/wikimedia

Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2016

O agenție din Statele Unite se pregătește să investigheze Rezerva Federală și alte autorități de reglementare pentru faptul că sunt prea indulgente cu băncile pe care trebuie să le supravegheze, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investigația va fi inițiată la solicitatea congressmenilor democrați și reprezintă cel mai recent semn de neîncredere între Congres și banca centrală, conform news.ro.

Reprezentanții Maxine Waters, din comitetul pentru servicii financiare al Camerei Reprezentanților, și Al Green, din subcomitetul pentru supraveghere și investigații, au cerut Biroului pentru Responsabilitatea Guvernului, în octombrie anul trecut, să lanseze o investigație, concentrată pe Rezerva Federală din New York.

Agenția Congresului a confirmat că a început să planifice investigația.

Este pentru prima dată când o agenție din afara sistemului financiar investighează dacă autoritățile guvernamentale de reglementare sunt captive sau prea indulgente cu bancherii pe care ar trebui să îi supravegheze, permițând companiilor de pe Wall Street să profite în detrimentul statului.

Băncile din Polonia ar putea concedia 20% din angajați până la finalul anului 2017 CITEȘTE ȘI Băncile din Polonia ar putea concedia 20% din angajați până la finalul anului 2017

Astfel de percepții au lezat imaginea băncii centrale americane, de când instituția nu a reușit să țină sub control criza din 2007-2009, care a provocat recesiunea globală.

Cei mai mari critici ai Fed sunt republicanii, care vor reducerea independenței instituției, dar solicitarea democraților i-ar putea răci relațiile ceva mai calde cu aceștia.

"Agenția va analiza toate autoritățile de reglementare financiară, iar Rezerva Federală va fi una dintre ele", a spus Lawrance Evans, director al agenției GAO.

Nu este clar dacă solicitarea democraților pentru investigație este susținută și de republicani.

Celelalte agenții de reglementare importante din sectorul financiar sunt Corporația Federală pentru Asigurarea Depozitelor și Biroul pentru Control Valutar.

Îngrijorarea este că apropierea de bănci a acestor instituții face ca acestea să nu mai  evalueze și supravegheze corect comportamentele riscante sau incorecte.

Specialiștii IT din Silicon Valley își trimit copiii la școli fără computere CITEȘTE ȘI Specialiștii IT din Silicon Valley își trimit copiii la școli fără computere

Purtătorul de cuvânt al Fed, Eric Kollig, a declarat că instituția va colabora în investigația GAO.

Rezerva Federală din New York, care supraveghează companiile de pe Wall Street, a fost criticată în ultimii ani pentru a serie de omisiuni și conflicte de interese, cum ar fi indulgența arătată băncii Goldman Sachs.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
rezerva federala
sua
ancheta