Statul italian riscă o pierdere uriașă după revenirea pe bursă a băncii Monte dei Paschi, salvată cu fonduri publice

Statul italian riscă o pierdere uriașă după revenirea pe bursă a băncii Monte dei Paschi, salvată cu fonduri publice
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2017

Statul italian riscă o pierdere uriașă după revenirea pe bursă a Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche instituție de credit din lume aflată în activitate, care în luna iulie a fost salvată cu fonduri publice, relatează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Acțiunile Monte Paschi au scăzut miercuri cu 24% sub prețul plătit în iulie de statul italian, în cadrul celei mai mari intervenții din fonduri publice efectuate în industria bancară a Italiei după 1933, arată news.ro.

Guvernul a fost nevoit să intervină după ce creditele neperformante au erodat capitalul băncii și este pe cale să acorde băncii până la 5,4 miliarde de euro, în schimbul unei participații de 68% la aceasta.

Primele cinci bănci din România vor începe din februarie testarea sistemul Instant payments CITEȘTE ȘI Primele cinci bănci din România vor începe din februarie testarea sistemul Instant payments

Monte dei Paschi intenționează să redevină profitabilă prin reducerea cu o cincime a forței de muncă, eliminarea unor sucursale și vânzarea unor credite neperformante de 28,6% până în 2021.

„Programul de salvare arată cât de greu va fi pentru stat să își recupereze banii. Monte dei Paschi este pe drumul cel bun pentru relansarea afacerilor, dar este improbabil ca guvernul să poată să își vândă cu profit participația”, a apreciat Carlo Alberto Carnevale Maffe, profesor pentru strategie în afaceri la Bocconi University din Milano.

Strategia de exit a guvernului va fi determinată de perspectivele pe termen mediu ale Monte Paschi, a afirmat în septembrie ministrul italian de Finanțe Pier Carlo Padoan.

Acesta a spus că acțiunile Monte dei Paschi ar trebui să fie atractive pentru că banca este „foarte, foarte solidă din punctul de vedere al capitalului”.

Alertă: BNR vrea să limiteze iar creditul pentru populație. Expunerea băncilor a depășit pragul de semnal CITEȘTE ȘI Alertă: BNR vrea să limiteze iar creditul pentru populație. Expunerea băncilor a depășit pragul de semnal

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe a declarat că instituția susține conducerea băncii, care trebuie să rentabilizeze banca.

Acțiunile Monte dei Paschi au atins miercuri un minim de 4,06 euro pe unitate și au încheiat tranzacțiile la 4,55 euro pe unitate.

Monte dei Paschi, subminată de tranzacțiile cu instrumente derivate și creditele neperformante, a primit 4 miliarde de euro din fonduri publice, care au fost rambursate, și 8 miliarde de euro din partea investitorilor, începând din 2009. Banca a pierdut 87% din capitalizarea bursieră în 2016, înainte de acțiunile să fie suspendate.

viewscnt
Afla mai multe despre
monte
banci