ULTIMA ORĂ România a ieșit să se împrumute pe piețele internaționale, pentru prima dată în acest an. Bancher: România este zilele acestea una dintre puținele țări din regiune gata să plătească oricât

ULTIMA ORĂ România a ieșit să se împrumute pe piețele internaționale, pentru prima dată în acest an. Bancher: România este zilele acestea una dintre puținele țări din regiune gata să plătească oricât
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 feb 2018

România a ieșit astăzi pe piețele internaționale cu două noi emisiuni de obligațiuni, pe 12 și 20 de ani, oferta din partea investitorilor fiind, la deschiderea bursei din SUA, de aproximativ 3 miliarde de euro. Un bancher afirmă că tranzacția va merge "foarte bine", întrucât România este dispusă să plătească dobânzi semnificativ mai mari față de alte țări din regiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Intenția Finanțelor este de a împrumuta între 1 și 2 miliarde euro. România va decide cât împrumută în funcție de sumele subscrise de investitori și dobânzile cerute.

"Tranzacția ar trebui să meargă foarte bine. Este una dintre puținele țări din Europa Centrală și de Est care plătește orice spread zilele astea. Cred că este țara cu rating recomandat investitorilor care are cel mai mare (spread, n.r.) din Europa Centrală și de Est", a declarat, în Global Capital, un bancher care nu este implicat în tranzacție.

Spreadul este diferența dintre dobânda la care România se împrumută și rata de referință (în cazul României, dobânzile Germaniei pe maturități similare).

Aranjorii emisiunii sunt Barclays, Erste, ING, Societe Generale și UniCredit.

BCE se pregătește să facă public un plan de lansare a unor obligațiuni comune ale statelor din zona euro CITEȘTE ȘI BCE se pregătește să facă public un plan de lansare a unor obligațiuni comune ale statelor din zona euro

Subscrierea a fost deschisă la 1,5 puncte procentuale peste rata midswap în cazul obligațiunilor pe 12 ani și la 2,1 puncte în cazul celor pe 20 de ani. Rata midswap este o referință, în cazul emisiunilor României și altor state din regiune, aceasta fiind dobânda pentru obligațiunile pe aceeași perioadă ale Germaniei, ca referință, de 1,24% pentru titluri pe 12 ani și de 1,54% pe 20 de ani.

Bancherii se așteaptă ca, odată cu depășirea pragului de 3 miliarde de euro la subscrieri, să înceapă și o diminuare a spreadului. Potrivit prețurilor din piața secundară, o cotație corectă ar fi de 1,33 puncte procentuale peste midswap la 12 ani și de 1,89 puncte procentuale la 20 de ani.

Oferta României este, potrivit Global Capital, o oportunitate rară pentru investitori de a cumpăra, joi, titluri de stat din Europa Centrală și de Est la spreaduri mai mari de 1 punct procentual.

Potrivit planului de împrumuturi anunțat de Ministerul Finanțelor, România intenționează să împrumute aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piața internă în acest an, în timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atrase de pe piețele externe, în creștere comparativ cu 2017.

Finanțele vor împrumuta 48 - 50 miliarde lei de pe piața internă și 5 miliarde euro de pe piețele externe CITEȘTE ȘI Finanțele vor împrumuta 48 - 50 miliarde lei de pe piața internă și 5 miliarde euro de pe piețele externe

În decembrie, România a trimis băncilor solicitări de propuneri pentru sindicalizarea unei emisiuni de eurobonduri, potrivit unor surse citate atunci de Reuters.

Cea mai recentă ieșire pe piețele internaționale de capital a fost în octombrie, când Ministerul Finanțelor a plasat obligațiuni în euro pe piețele internaționale în valoare de 1 miliard de euro, redeschizând emisiunea de titluri pe 10 ani lansată în luna aprilie a acestui an.

Anul trecut, România a atras 2,75 miliarde de euro pe piețele internaționale, sub totalul de 3 miliarde de euro prevăzut la începutul anului trecut în planul de împrumuturi.

România are un rating recomandat investitorilor de la toate cele trei mari agenții de evaluare financiară, Fitch, Moody’s și S&P, însă creșterea semnificativă a cheltuielilor, în special cele cu salariile, în detrimentul celor cu investițiile au adus deficitul bugetar anul trecut foarte aproape de limita de 3% permisă în UE, nivel preconizat și pentru acest an.

În general, țările cu un deficit bugetar mare și o îndatorare ridicată sunt penalizate de piețele financiare la dobânzi. România are una dintre cele mai reduse rate de îndatorare din UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
obligatiuni
eurobonduri
ministerul finantelor