ULTIMA ORĂ Ședință de urgență la BNR: Băncile și IFN pot amâna ratele la credite în perioada pandemiei fără să facă provizioane. Derogare pentru indicatorul minim de lichiditate

ULTIMA ORĂ Ședință de urgență la BNR: Băncile și IFN pot amâna ratele la credite în perioada pandemiei fără să facă provizioane. Derogare pentru indicatorul minim de lichiditate

Inquam Photos

scris 24 mar 2020

Băncile și IFN-urile vor putea amâna ratele la creditele persoanelor fizice și firmelor în contextul pandemiei Covid-19 fără ca  aceste măsuri să determine reclasificarea creditelor și constituirea de provizioane de risc, a decis, marți, Comitetul de Supraveghere al BNR, întrunit  în ședință de urgență. BNR va permite băncilor să folosească și rezervele de lichiditate pentru a acoperi cerințele populației și firmelor în această perioadă, chiar dacă nu se vor mai încadra în nivelul minim al indicatoruui de lichiditate. Băncile vor putea folosi, de asemenea, temporar, și amortizoarele de capital anterior constituit, iar garanțiile de stat pentru credite le vor putea diminua cerințele de capital.

BNR a clarificat astfel modul în care băncile și IFN-urile din România trebuie să aplice reglementările în vigoare în contextul pandemiei cu COVID 19, anunțând că va face uz de flexibilitățile cadrului normativ, astfel încât persoanele și companiile cu credite să poată fi ajutate atât de bănci cât și de instituții financiare nebancare în perioada următoare.

"Amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienții), determinată de situația actuală, nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecință, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituția bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării", precizează BNR.

Astfel, explică banca centrală, deși definiția stării de nerambursare presupune orice operațiune de restructurare a unui credit și trebuie asociată noțiunii de dificultate financiară, în situația unui moratoriu (amânare de plată) privat sau public, o astfel de operațiune nu este apreciată ca o măsură de restructurare, pentru că nu a avut loc din cauza unei dificultăți financiare a debitorului.

Reglementările actuale permit împrumutătorilor (instituții bancare și nebancare) să amâne la plată creditele oricărei persoane fizice afectate de pandemia COVID 19, fără aplicarea condițiilor prevăzute de Regulamentul BNR nr.17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările ulterioare, privind gradul de îndatorare, limitarea creditului funcție de valoarea garanției și durata maximă a creditului de consum.

CORONAVIRUS Măsuri și pentru ratele de leasing: Raiffeisen Leasing acordă 3 luni perioadă de grație pentru plata capitalului și prelungește contractele CITEȘTE ȘI CORONAVIRUS Măsuri și pentru ratele de leasing: Raiffeisen Leasing acordă 3 luni perioadă de grație pentru plata capitalului și prelungește contractele

În ceea ce privește instituțiile de credit, BNR menționează că măsurile de susținere a debitorilor vor fi reflectate în situațiile băncilor în mod similar cu practica la nivel UE, prin aplicarea în mod unitar a cadrului european de reglementare în domeniile prudențial și contabil.

Cadrul de reglementare prudențial conține o serie de instrumente special create pentru situații precum cea pe care o traversăm în prezent, în scopul asigurării condițiilor pentru depășirea perioadelor dificile cu menținerea sănătății financiare a băncilor, precizează BNR.

Astfel, în perioadele anterioare, băncile au constituit amortizoare de capital potrivit reglementărilor europene și naționale adoptate de BNR în baza recomandărilor Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială. 

Dat fiind contextul actual, BNR a decis să permită băncilor să utilizeze temporar (până la o dată ce va fi comunicată ulterior) amortizoarele de capital anterior constituite, cu menținerea respectării cerințelor prevăzute de cadrul legal pentru aceste flexibilizări. Adaptarea la noile condiții a amortizoarelor de capital ar trebui să sprijine băncile în a-și menține rolul de suport al economiei reale, susuține banca centrală.

"Totodată, conform cadrului de reglementare, băncile au constituit și menținut rezerve de lichiditate care pot fi utilizate pentru a face față unei cereri mărite de lichiditate pe parcursul unei situații de criză. Astfel, în linie cu acțiunile întreprinse în acest sens la nivel european, BNR permite băncilor neîncadrarea în nivelul minim al indicatorului de lichiditate, cu scopul utilizării acestor rezerve pentru a contribui la o bună funcționare a sectorului bancar și a ajuta băncile în asigurarea de lichidități suficiente firmelor și populației", precizează BNR.

BNR va comunica băncilor modul în care poate fi utilizată flexibilitatea cadrului prudențial pentru a reflecta măsurile de amânare la plată,.

În condițiile în care o instituție de credit negociază o măsură de amânare la plată, pe bază individuală, nelegată de situația pandemiei COVID 19, o astfel de operațiune trebuie clasificată ca restructurare, arată banca centrală.

BNR avertizează băncile că trebuie să continue să evalueze, în mod adecvat, calitatea tuturor expunerilor din credite pentru a identifica indicii de improbabilitate de plată și spune că va evalua, la rândul ei, permanent, situația fiecărei bănci și, în funcție de evoluția impactului generat de pandemia COVID-19, va lua măsurile ce se impun.

BNR a agreat cu Autoritatea Bancară Europeană (EBA) aceste interpretări legate de starea de nerambursare în condițiile pandemiei de COVID 19, fiind bazate pe prevederile unui Ghid EBA GL/2016/07. Scopul acestora este sprijinirea clienților cu credite în curs de derulare și facilitarea accesului la noi linii de finanțare, menținând în același timp bonitatea băncilor în limite acceptabile.

Reguli pentru IFN

Instituțiilor financiare nebancare înscrise în Registrul general, BNR le confirmă că restructurările creditelor acordate persoanelor afectate în mod negativ de pandemia COVID-19, prin mecanismul suspendării/înghețării pe o perioadă determinată a plăților scadente, nu atrag în mod automat necesitatea constituirii de provizioane specifice de risc de credit, mecanismul neimplicând acumularea de zile de întârziere la plata ratei de credit.

În cazul instituțiilor financiare nebancare înscrise în Registrul special, care sunt supuse unor cerințe suplimentare de prudență în ceea ce privește regimul restructurărilor de credite, banca centrală spune că restructurarea creditelor persoanelor afectate de pandemia COVID-19 nu determină clasificarea automată a respectivelor împrumuturi într-o categorie inferioară de risc de credit și, implicit, nici cerințe suplimentare de  provizionare. Tot pentru aceste IFN-uri, din perspectiva cerințelor referitoare la adecvarea nivelului fondurilor proprii, BNR consideră că neîncadrarea temporară în limitele aplicabile referitoare la expuneri din credite, în cazul în care este generată de aplicarea de către creditor a unor măsuri de sprijinire a debitorilor sau de stimulare a creditării în contextul pandemiei COVID 19, reprezintă un caz excepțional și bine justificat. Pentru aceasta, IFN afectate trebuie să notifice BNR pentru a agrea un termen de reîncadrare în nivelurile prevăzute în reglementări. 

BNR va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (instituții bancare și instituții financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurării creditelor debitorilor și modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.

Referitor la sprijinul guvernamental sub forma garanțiilor pentru susținerea în continuare a creditării, BNR anunță va colabora cu autoritățile statului pentru ca respectivele garanții să îndeplinească condițiile reglementărilor prudențiale bancare aplicabile la nivelul Uniunii Europene în scopul diminuării cerințelor de capital, astfel încât potențialul de finanțare al instituțiilor de credit să crească.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
coronavirus
amanare rate credit