UniCredit va primi de la banca din România dividende de 440 mil. lei, aproape 80% din profitul net

UniCredit va primi de la banca din România dividende de 440 mil. lei, aproape 80% din profitul net
Oana Osman
Oana Osman
scris 6 mar 2020

UniCredit Bank va distribui acționarilor dividende de 448,85 milioane de lei, aproape 80% din profitul net de 572,9 mil lei obținut anul trecut. Decizia va fi aprobată în adunarea generală a acționarilor din 8 aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Acționar majoritar al băncii din România, cu 98,605%, este grupul italian UniCredit, care trece în această perioadă printr-o amplă restructurare. Banca mai are acționari persoane fizice române, care dețin 1,307% din capital, majoritatea foști acționari ai Băncii Comerciale Ion Țiriac, care nu și-au valorificat participațiile odată cu omul de afaceri, când acesta a vândut banca. Persoane juridice române dețin alte 0,52% din acțiuni, iar străini (indivizi și firme) dețin sub 0,1%.

Din profitul net, banca va reinvesti aproape 96 milioane de lei pentru a majora baza de capital și rata de solvabilitate, iar 28,18 milioane de lei vor constitui rezervă aferentă profitului reinvestit în 2019, pentru care banca a aplicat scutire de impozit.

La adunarea generală din aprilie, acționarii vor aproba și remunerațiile anuale pentru membrii externi grupului din Consiliul de Supraveghere al băncii. Astfel, președintele Consiliului de Supraveghere, Dan Pascariu, va primi o remunerație anuală de 20.000 de euro. Pentru vicepreședinte este aprobată o remunerație anuală de 15.000 de euro, iar pentru un membru 10.000 de euro.

Profitul OTP Bank România crește cu 65%, la 92 mil. lei. Taxa pe active datorată: 5,4 mil. lei CITEȘTE ȘI Profitul OTP Bank România crește cu 65%, la 92 mil. lei. Taxa pe active datorată: 5,4 mil. lei

Grupul Italian UniCredit a raportat un profit consolidat de 132 milioane euro pe piața locală în 2019, în creștere cu 13,1% față de 2018, în condițiile în care rezultatul operațional a urcat cu aproape un sfert.

Profitul operațional net (care exclude creditele scoase din bilant) al UniCredit în România a urcat, anul trecut, cu 24,2% față de 2018,  la 194 milioane euro. Profitul brut a fost de 161 milioane de euro, cu 12% peste cel din anul precedent.

Creditele scoase în afara bilanțului au scăzut cu 13,5%, la 73 milioane de euro.

Veniturile operaționale au însumat 445 milioane de euro, în urcare cu 8,9% față de 2018. De cealaltă parte, cheltuielile operaționale s-au majorat cu 5,9%, la 178 de milioane de euro.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 6,4%, la 278 de milioane de euro, iar veniturile din tranzacționare au urcat cu 28,1%, la 96 de milioane de euro. Veniturile din comisioane au urcat cu 0,7%, la 69 milioane euro.

Portofoliul de credite al UniCredit în România însuma 6,15 miliarde de euro la finele anul trecut, cu 3,6% mai mult decât în 2018. Depozitele totalizau 7,06 miliarde de euro, în urcare cu 12,2%.

Raportul dintre costuri și venituri s-a redus cu 1,1 puncte procentuale, la 39.9%.

Grupul italian este prezent în România prin intermediul UniCredit Bank, a patra mare bancă din sistem, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management și UniCredit Services.

Banca italiană UniCredit, prezentă și pe piața românească, va închide 450 de sucursale și va concedia 6.000 de persoane în Italia, parte a planului de disponiblizări anunțat anterior la nivel global.

Reducerile de sucursale și posturi sunt stabilite să fie efectuate tot până în 2023, conform presei locale.

În decembrie, UniCredit a anunțat că va desființa 8.000 de locuri de muncă la nivel global până în 2023.

Noul val de concedieri are loc în contextul în care cea mai mare bancă din Italia în funcție de active vrea să-și majoreze profitul net de la 4,7 miliarde de euro (estimare pt 2019) la  5 miliarde de euro în 2023. Totodată, banca vrea să redistribuie 8 miliarde de euro către acționari prin răscumpărări de acțiuni, ceea ce ar urma să conducă la creșterea valorii acțiunilor și a dividendelor, care vor fi majorate cu 40% în perioada menționată.

Planul de restructurare vizează și închiderea a 500 de unități.

Noile ținte stabilite de CEO-ul Jean Pierre Mustier pentru UniCredit vin după ce planul anterior de restructurare a depășit reducerile de costuri stabilite inițial. Mustier, care a petrecut prima parte a mandatului "curățând" bilanțul de credite neperformante, reducând numărul de posturi și luând măsuri de îmbunătățire a bilanțului, a declarat anterior că anticipează accelerarea procesului de înlăturare a operațiunilor neesențiale, ajustare a deținerilor de datorii suverane italiene și îmbunătățire a rezervelor de capital.

În perioada 2016-2019, banca italiană a desființat circa 14.000 de locuri de muncă.

Incluzând tăierile de posturi anunțate de UniCredit, băncile au anunțat anul acesta desființarea a 73.400 de locuri de muncă, 86% fiind în Europa, potrivit calculelor Bloomberg.

Dobânzile negative și încetinirea economiei au obligat creditorii europeni să ia măsuri pentru reducerea costurilor.

Cele mai multe concedieri au fost anunțate de băncile germane, Deutsche Bank, cel mai mare creditor german, având în plan desființarea a 18.000 de posturi până în 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
profit
dividende